Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis: ‘Het voelt als een meditatiesessie om piano te spelen’

Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis: ‘Het voelt als een meditatiesessie om piano te spelen’

Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis wil anderen laten inzien welke rol muziek echt vervult in het leven. Als voorbeeld vertelt ze dat pianospelen als een meditatiesessie voor haar kan zijn. Anne-Maartje: ”Als ik minder lekker in mijn vel zit dan weet ik dat het eerste wat ik moet doen een uur piano spelen is. Dan voel ik me binnen een week echt zo significant beter dat dit niet alleen maar een soort intuïtief redmiddel voor mezelf kan zijn. Het doet wat met mijn brein.” Ze kan soms in een put van onbegrip eindigen dat er niet meer ruimte en aandacht is voor muziek en creativiteit in de samenleving. Ook benadrukt Anne-Maartje dat creativiteit niet altijd hoeft te resulteren in een kunstvorm: ”Het is een eigenschap die ook in het bedrijfsleven enorm nodig is, dat wordt echt onderschat.”

Compositie-educatie voor kinderen en jongeren

Creatief bezig zijn is goed voor je ontwikkeling, stelt de Componist des Vaderlands. Het is een van haar missies om deze boodschap beter uit te dragen. ”Ik zie wekelijks bij mijn studenten en tijdens de workshops die ik geef hoe impactvol het is als je kunst maakt met kinderen”, vertelt Anne-Maartje. ”Er zijn ook eindeloos veel wetenschappelijke bewijzen. Ze moeten alleen gedeeld en zichtbaar worden.” De componist wil mensen om haar heen verzamelen die daar goed in zijn. Daarin bewondert ze Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. ”Zijn onderzoeken tonen heel goed aan wat het met je hersenen doet om een instrument te spelen. Hij is ook iemand die dat mega goed kan uitleggen en serieus genomen wordt.”

Het grootste deel van haar missie als Componist des Vaderlands ligt in het educatieve deel en is vooral gericht op kinderen en jongeren. Met haar stichting In De Knop geeft ze compositie-educatie aan kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar oud. ”Omdat dat nagenoeg niet bestaat”, vertelt Anne-Maartje. Ze vindt het verbazingwekkend dat je als kind van alles kan doen als hobby: van dansen tot tekenen, tot schilderen tot het bespelen van een instrument. Maar dat een kind niet voor componeren kan kiezen. ”Kinderen schrijven super vrij. Zij denken helemaal niet in een maat- of toonsoort, dat kennen ze nog niet dus dat beperkt ze ook niet”, legt de componist uit. ”In mijn optiek moet je die vrijheid waarborgen. Dat neem je mee als bagage wanneer je later over techniek en repertoire leert.”

In maart startte de Componist des Vaderlands de zoektocht naar een collega, de KinderComponist des Vaderlands. Het is één van de eerste projecten van Anne-Maartje Lemereis in haar rol als Componist des Vaderlands. Tijdens de Dag van de Componist werd de KinderComponist des Vaderlands bekendgemaakt.