Anne-Maartje Lemereis

Anne-Maartje Lemereis is in 2024 en 2025 de Componist des Vaderlands. De Componist des Vaderlands is een initiatief van Buma Cultuur dat het muziekleven een boegbeeld heeft gegeven voor de Nederlandse muziek van nu. Een onafhankelijke jury beslist wie de vaderlandse titel mag dragen. Twee jaar lang zal Anne-Maartje met eigen composities inspelen op actuele ontwikkelingen in de samenleving. Daarnaast komt ze als ambassadeur op voor het belang van alle betrokkenen in ons muziekleven, van componisten en musici tot docenten. Eén van haar lijfspreuken is: Echt iedereen kan componeren!

Anne-Maartje is de vijfde componist die dit vaderlandse ambt bekleedt na Martin Fondse (2022-2023), Calliope Tsoupaki (2019-2021), Mayke Nas (2017-2018) en Willem Jeths (2015–2016). De jury stond voor een uitdagende taak bij de keuze van een opvolger van Martin Fondse, maar: ”Anne-Maartje heeft de kracht om met duidelijke taal en daadkracht vanaf de onderkant iets op te bouwen en dán omhoog te tillen.”

Muziekeducatie 

Anne-Maartje zit vol met plannen voor de komende twee jaar. Het grote leeftijdsverschil met haar voorgangers zal deze niet hinderen volgens de componist. ”Ik denk dat het juist na deze grote, gevestigde namen heel goed is om ook de iets jongere generatie een plek te geven”, zegt ze daarover. Vanaf juni 2024 zal Anne-Maartje samenwerken met de KinderComponist des Vaderlands, het eerste project dat Anne-Maartje start als Componist des Vaderlands. 

Als vierjarige schreef Anne-Maartje haar eerste compositie en is er daarna nooit meer mee opgehouden. Ze studeerde piano en compositie aan het conservatorium in Utrecht en is momenteel werkzaam als componist, pianist, docent en organisator. Het grootste deel van haar missie als Componist des Vaderlands ligt in muziekeducatie en is vooral gericht op kinderen en jongeren. Creatief bezig zijn is goed voor je ontwikkeling, stelt Anne-Maartje. ”Ik zie wekelijks bij mijn studenten en tijdens de workshops die ik geef hoe impactvol het is als je kunst maakt met kinderen”, vertelt ze. ”Er zijn ook eindeloos veel wetenschappelijke bewijzen. Ze moeten alleen gedeeld en zichtbaar worden.”

Op deze website houden we alle activiteiten van de Componist des Vaderlands bij. Zo lees je onder nieuws wat Anne-Maartje zoal beleeft en doet als Componist des Vaderlands (hier deelt de componist ook iedere week een culturele tip), kun je in de agenda actuele (media)optredens van Anne-Maartje zien, en vind je onder de knop ‘doen’ bladmuziek en leuke DIY’s om zelf aan de slag te gaan!