Anne-Maartje Lemereis

Anne-Maartje Lemereis is vanaf januari 2024 twee jaar lang Componist des Vaderlands. Ze is de vijfde componist die dit vaderlandse ambt bekleedt na Martin Fondse (2022-2023) Willem Jeths (2014–2016), Mayke Nas (2016-2018) en Calliope Tsoupaki (2018-2021). De Componist des Vaderlands is een initiatief van Buma Cultuur dat het muziekleven een boegbeeld heeft gegeven voor de Nederlandse muziek van nu. De Componist des Vaderlands wordt benoemd door een onafhankelijke jury. 

De Componist des Vaderlands is een spraakmakende toondichter. Als bevlogen ambassadeur komt de componist op voor het belang van alle betrokkenen in het muziekleven en gaat in gesprek met collega-componisten, musici, theaterdirecteuren, concertbezoekers, platenmaatschappijen, muziekdocenten, politici en programmamakers bij radio en tv. 

Door het hele land treedt de Componist des Vaderlands op: voor inleidingen en interviews, en om samen te werken met zalen, ensembles, orkesten en festivals. Houd onze agenda in de gaten voor actuele optredens.