Martin Fondse

Martin Fondse, Componist des Vaderlands in 2022 en 2023.  

Martin Fondse was in 2022 en 2023 Componist des Vaderlands. Op 11 november 2021 werd in talkshow M bekendgemaakt dat hij Calliope Tsoupaki zou opvolgen als Componist des Vaderlands, Martin is de vierde componist die dit vaderlandse ambt mocht bekleden. Wat betreft muziekgenre was er sprake van een stijlbreuk tussen Martin en zijn voorgaande Componisten des Vaderlands. Martin komt van origine uit de jazzhoek, waarbij jazz een erg veelzijdige muziekstijl is. Martin: ”Jazz noem ik altijd een muziekstijl waarvan de haarvaten open staan, alles is welkom, alle stijlen zitten eigenlijk al in de jazz, en ‘wij van de jazz’ hebben altijd onze eigen bandjes gehad. Ik vind het mooi dat ik dat kan meenemen, dat die sector jazz voor een groot gedeelte in mij zit.” 

De jury van de Componist des Vaderlands noemt Martin een veelzijdige duizendpoot die met zijn composities en persoonlijkheid een brede doelgroep kan bereiken en voor zich winnen. In het juryrapport werd hij een ‘echte muzikale verbinder’ genoemd. Als muzikale verbinder maakt Martin Fondse de connectie tussen mens en omgeving met muziek als verbindende factor. Daarvoor heeft Martin als Componist des Vaderlands het 12 Provincieproject opgezet: een muzikale ontdekkingstocht door Nederland met ontmoetingen in iedere provincie. In de twee jaar dat Martin de titel Componist des Vaderlands droeg keek hij verder dan zijn eigen muzikale bubbel en onderzocht hoe het in ons land met het muziekleven gesteld is.  
 

Andere projecten die Martin in de twee jaar als Componist des Vaderlands heeft gedaan zijn onder andere Neo Roots, de Dag van de Componist, All Together Now, de muzikale suite Faces of Water, en Diamonds. In de zomer van 2023 publiceerde Martin een statement voor meer muziek van nu bij de NPO. Dit deed hij naar aanleiding van de protestmars van musici bij de Tweede Kamer om meer aandacht voor jazz en wereldmuziek te eisen bij NPO op 27 juni 2023. Ook ontving Martin in december 2022 de Buma Classical Award tijdens het NPO Radio1 programma Langs de Lijn en Omstreken uit handen van Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur. Helmink noemt Martin een van de meest veelzijdige componisten die Nederland rijk is.  

Op 21 december 2023 nam Martin afscheid als Componist des Vaderlands in TivoliVredenburg in Utrecht. Het was een unieke avond waarbij met een muzikale overdracht het stokje werd doorgegeven aan Anne-Maartje Lemereis. Samen met dierbare musici speelde hij composities van de afgelopen twee jaar waarin Martin het boegbeeld voor eigentijdse Nederlandse muziek was.