Calliope Tsoupaki

Calliope Tsoupaki, Componist des Vaderlands in 2019, 2020 en 2021 

Calliope Tsoupaki was van 2019 tot en met 2021 Componist des Vaderlands, een jaar langer dan de standaard periode van twee jaar doordat corona om aanpassing vroeg. Deze drie jaar lang was zij het boegbeeld van de nieuwe Nederlandse muziek. Zij zag het als haar belangrijkste taak om het ambacht van componist beter zichtbaar te maken voor een breed publiek. ”We werken niet in onszelf gekeerd in een achterkamertje. We zijn mensen van vlees en bloed. We hebben een ambacht dat al eeuwen bestaat en zal blíjven bestaan.” 

Ze trad op als ambassadeur en ging in gesprek met collega-componisten, musici, programmeurs, concertbezoekers, politici en programmamakers bij radio en tv. In de drie jaren dat Calliope Tsoupaki Componist des Vaderlands was, heeft zij vele maatschappelijke onderwerpen direct omgezet in muziek. In haar ogen kan muziek de actualiteit in een ander licht zetten. ”Muziek zegt iets over de mens wat op een andere manier niet gezegd kan worden. Het opent een poort naar een wereld waarvan je niet wist dat hij bestond. Dat ga ik als Componist des Vaderlands uitdragen, even dienstbaar als een bouwvakker of vuilnisman.” 

Zo schreef Calliope Tsoupaki voor de Dag van de Mensenrechten op 10 december 2018 de panfluitsolo Song for Life and Death en bracht zij in het Rembrandt-jaar 2019 een muzikaal eerbetoon aan de schilder met Stilleven voor theorbe solo. Een in het oog springende compositie was de Pour notre Dame voor orgel solo. Nadat een deel van de Notre-Dame in Parijs op 15 april 2019 in vlammen was opgegaan, componeerde zij haar hommage aan de kathedraal. Vijf dagen na de brand speelde Jan Hage al de première in de Dom in Utrecht. Meerdere organisten na hem speelden het stuk in orgelconcerten door het hele land. 

Toen de coronacrisis ons land teisterde, stak Calliope Tsoupaki ons een hart onder de riem met haar pianostuk Inner life in maart 2020. ”Zoals een lotusbloem bloeit in troebel water, wens ik dat ons innerlijke leven zal blijven bloeien in deze moeilijke en onzekere tijd.” Daarnaast componeerde zij in coronatijd ook het pianostuk Meeting Point. Om haar boodschap extra zeggingskracht te geven heeft zij van haar nieuwe werk een videoclip gemaakt (bekijk het op YouTube).