Martin Fondse bij November Music in Den Bosch

Martin Fondse bij November Music in Den Bosch

Dit jaar is Martin Fondse op verschillende momenten te zien bij November Music op verschillende locaties in Den Bosch. Met op zaterdag 5 november een première voor zijn stuk Kitchen Stories, een avondvullend concert met o.a. Remy van Kesteren, Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir op dinsdag 8 november en een nieuwe opdracht voor het Bachorgel in de Grote Kerk van Dordrecht op woensdag 9 november.

Zaterdag 5 november

Martin Fondse componeerde voor Konstantyn Napolov & Orkest De Ereprijs het stuk Kitchen Stories. 

Orkest De Ereprijs en slagwerker Konstantyn Napolov slaan de handen ineen voor een spektakel met splinternieuwe muziek. Vijf Internationale componisten schreven werk voor de combinatie van slagwerker en de unieke bezetting van De Ereprijs met veel blazers en gitaren. Konstantyn Napolov is de energieke spil van de deze muzikale marathon waarin hij de grenzen van de slagwerker opzoekt. Volgens Napolov is deze marathon bijna onmogelijk te volbrengen…een uitputtingsslag van bijna anderhalf uur, nog nooit eerder vertoond in Nederland.

In deze ambitieuze uitvoering speelt de slagwerker samen met Orkest De Ereprijs nieuw werk van vijf grote internationale componisten Moritz Eggert (D), Peter Adriaansz (NL), Tansy Davies (VK), Componist des Vaderlands Martin Fondse (NL) en jong talent Martín Francisco Mayo (VES/VS/NL). In hun muziekstukken gebruiken zij slagwerkinstrumenten en alles wat daarvoor door kan gaan, alsof ze deze als archeologische vondst hebben opgegraven. Konstantyn Napolov speelt hun muziek met veel theater in een niet te bevatten mix maar liefst 76 instrumenten, muziekstijlen, technieken en drama.

Kaarten voor dit concert vind je hier

Dinsdag 8 november

Tijdens November Music is de Nederlandse harpist en componist Remy van Kesteren of kortweg Remy. artist-in-residence. Met lef en avontuurzin kiest Remy. zijn eigen pad, daarbij vergezeld door spannende, genre-overstijgende ideeën en ruimdenkende medemusici. Eigentijds, uitdagend en onbevreesd is de reis die Remy. voor zichzelf en zijn publiek uitstippelt. Invloeden uit de pop, rock, postminimal en jazz sijpelen door in zijn eigen werk en tijdens zijn enerverende samenwerkingen.

Op deze speciale concertavond bundelt Remy. de krachten van zanger Marcel Veenendaal (DI-RECT), het ZO! Gospel Choir, componist Martin Fondse en lichtkunstenaar Jop Kuipers. Remy. en Marcel Veenendaal ontmoetten elkaar tijdens de pandemie en werden muzikale vrienden. Remy., Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir werkten eerder al succesvol samen, onder meer tijdens verschillende tv-programma’s. Een van die samenwerkingen verscheen zelfs op vinyl. Nu creëren ze samen voor het eerst een avondvullend concert, in samenwerking met de kersverse Componist des Vaderlands, Martin Fondse. Lichtkunstenaar Jop Kuipers zorgt ongetwijfeld voor een magische aankleding in de prachtige setting van het Jheronimus Bosch Art Center.

Kaarten voor dit concert vind je hier

Woensdag 9 november

Dit jaar kreeg Componist des Vaderlands, Martin Fondse, een opdracht van het Bachfestival Dordrecht die hij met beide handen aannam. Hij mocht een werk schrijven voor het Bachorgel in de Grote Kerk van Dordrecht

Martin Fondse is een ware, muzikale verbinder en duizendpoot. Naast componist en improvisator is Fondse ook een uiterst bekwaam arrangeur. Hij werkte al samen met Pat Metheny, George Duke, Terry Bozzio, Eric Vloeimans en popband Bauer. Vorig jaar stond hij nog op November Music met vocaal ensemble Silbersee. In 2017 won Fondse de Boy Edgar jazzprijs.

Voor zijn nieuwe compositie Morningstar Cantata gaat Fondse uit van het gedachtegoed van Bach, waarbij er volop ruimte is voor improvisatie en de fantasie van het moment.  Fondse heeft een sterrenensemble gerekruteerd voor zijn nieuwste creatie. Fondse bespeelt zelf het orgel en keyboards. Hij wordt bijgestaan door zangeres Anna Serierse, cellist Jörg Brinkmann, klarinettist Claudio Puntin en Vera van der Bie op viool en zingende zaag.

In samenwerking met het Bachfestival Dordrecht

Kaarten voor dit concert vind je hier