Martin Fondse neemt afscheid als Componist des Vaderlands en geeft het stokje door aan Anne-Maartje Lemereis

Martin Fondse neemt afscheid als Componist des Vaderlands en geeft het stokje door aan Anne-Maartje Lemereis

Martin Fondse heeft op 21 december 2023 zijn muzikale reis als Componist des Vaderlands afgesloten in TivoliVredenburg in Utrecht. Het was een unieke avond waarbij met een muzikale overdracht het stokje werd doorgegeven aan Anne-Maartje Lemereis. Martin Rombouts presenteerde de avond.   

Neo Roots, Faces of Water, Diamonds, All Together Now. Al deze mooie, bijzondere composities kwamen aan bod bovenin het muziekgebouw in de intieme zaal Cloud Nine. Het zijn een paar van de projecten die Martin uitvoerde als Componist des Vaderlands. Samen met dierbare musici speelde hij deze en andere composities ter afsluiting van de afgelopen twee jaar waarin Martin het boegbeeld voor eigentijdse Nederlandse muziek was.  

Er klonk een wereldpremière met gloednieuwe instrumenten van Rob van den Broek. Het was voor Martin een ontdekkingstocht om voor deze instrumenten genaamd Eva en Lilith muziek te schrijven. Andere speciale gasten waren onder andere: het gehele Martin Fondse Voice Orchestra, Trygve Seim (tenorsax / sopranino), Konstantyn Napolov (slagwerk), Jawa Manla (ud), Margriet Sjoerdsma (vocalist), Femi Dawkins (spoken word artist) en de jonge muzikale talenten Floris Rol (piano) en Annemijn Rol (viool).  

Een andere speciale gast was natuurlijk Anne-Maartje Lemereis. De componist schoof halverwege de show aan achter de piano en nam het spel over van Martin en Floris. Met deze muzikale overdracht werd bekend dat Anne-Maartje de komende twee jaar Martin zal opvolgen als Componist des Vaderlands.   

Bekijk hieronder een fotoverslag van de avond. De foto’s zijn gemaakt door Wouter Vellekoop.