Anne-Maartje Lemereis volgt Martin Fondse op als Componist des Vaderlands

Anne-Maartje Lemereis volgt Martin Fondse op als Componist des Vaderlands

Anne-Maartje Lemereis mag zich de komende twee jaar Componist des Vaderlands noemen. Donderdagavond werd in TivoliVredenburg in Utrecht bekend dat zij het stokje overneemt van Martin Fondse. Tijdens het afscheidsconcert op 21 december 2023 van Martin schoof Anne-Maartje naast hem aan de piano voor een muzikale overdracht van het vaderlandse ambt.   

Twee jaar lang zal Anne-Maartje met eigen composities inspelen op actuele ontwikkelingen in de samenleving. Daarnaast komt zij als ambassadeur op voor het belang van alle betrokkenen in ons muziekleven, van componisten en musici tot docenten. Eén van haar lijfspreuken is: Echt iedereen kan componeren!   

Anne-Maartje is de vijfde Componist des Vaderlands, na Willem Jeths, Mayke Nas, Calliope Tsoupaki en Martin Fondse. Buma Cultuur nam hiervoor het initiatief om het muziekleven een boegbeeld te geven voor eigentijdse Nederlandse muziek. De jury stond voor een uitdagende taak bij de keuze van een opvolger van Martin, maar: ”Anne-Maartje heeft de kracht om met duidelijke taal en daadkracht vanaf de onderkant iets op te bouwen en dán omhoog te tillen.”