« Alle artikelen

Mayke Nas robert-lagendijk-4355

Mayke Nas is donderdag 13 oktober 2016 tijdens de Buma Classical Convention in Utrecht benoemd tot de nieuwe Componist des Vaderlands. De onafhankelijke jury, aangesteld door initiatiefnemer Buma en onder leiding van oud-voorzitter van de Raad voor Cultuur en oud-politica Winnie Sorgdrager, haar unaniem gekozen vanwege onder meer haar visie op het vak, humor en concrete ideeën. Mayke neemt het stokje over van Willem Jeths. 

Met de uitverkiezing is Mayke Nas twee jaar lang ambassadeur van de Nederlandse klassieke muziek van nu. “Er zijn in ons land de afgelopen twintig jaar zulke prachtige werken geschreven. Die ga ik in de schijnwerpers zetten.” Ook zal ze van zich laten horen met werken die aansluiten bij actualiteiten.

Veelzijdig
Wat Mayke Nas vooral trekt in het componistenvak is de veelzijdigheid. “Enerzijds is daar het zwoegen, experimenteren, fouten maken en opnieuw beginnen. Aan de andere kant is het plezier maken. Muziek is spel. Met klanken, noten, instrumenten, publiek en akoestiek. Ik kan wild opspringen als ik hoor hoe een componist weer nieuwe geluiden in nieuwe vormen heeft weten te gieten. Elk stuk dat ik schrijf ga ik aan als een nieuw avontuur en zo benader ik ook mijn invulling van Componist des Vaderlands.”

Mayke Nas componeerde talrijke werken die overal ter wereld worden uitgevoerd. Zij won de Kees van Baarenprijs en de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs voor stukken die zij schreef voor respectievelijk het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Asko Ensemble. Mayke was Artist in Residence van het Berliner Künstlerprogramm des DAAD en bij Aldeburgh Music in Engeland.

Willem Jeths
Willem Jeths heeft zich de afgelopen twee jaar verdienstelijk ingezet voor het Nederlandse klassieke muziekerfgoed. Zo maakte hij samen met een groep jonge componisten zijn opwachting op Oerol, componeerde hij muzikale miniaturen bij actualiteiten en was hij volop in de media aanwezig. In De Schatkamer van Willem Jeths bracht hij op NPO Radio 4 composities van andere Nederlandse componisten onder de aandacht.