« Alle artikelen

MartijnPadding_DSC_1512

Johan Wagenaar Prijs 2016 toegekend aan Martijn Padding

Componist Martijn Padding ontvangt in op 3 december 2016 de Johan Wagenaar Prijs van de Gemeente Den Haag tijdens Festival Dag in de Branding. Een vakjury, bestaande uit Jochem Valkenburg, Kees Vlaardingerbroek, Bert Palinckx, Sylvia Stoetzer, Mayke Nas en Henk van der Meulen, kende de Johan Wagenaar Prijs van 2016 unaniem toe aan Martijn Padding. Eerdere laureaten waren onder meer Louis Andriessen (2008) en Guus Janssen (2012).

Martijn Padding
Martijn Padding is componist en pianist. Hij is bekroond met onder meer de International Rostrum of Composers-prijs van UNESCO (2009). Voor het Holland Festival 2014 schreef hij de veelbesproken opera Laika. Padding studeerde compositie bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook studeerde hij piano en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Op dit moment is hij hoofdvakdocent compositie aan het Koninklijk Conservatorium.

Padding is veelzijdig, inventief, origineel en virtuoos in zijn instrumentaties. Zijn werk is dwars, eigengereid en heeft een onmiskenbaar Nederlands geluid, waarbij Padding steeds een eigen draai geeft aan de traditie. Zijn oeuvre is van een consistent hoge kwaliteit en ook zeer relevant in de huidige tijd; Padding onderzoekt in zijn muziek aldoor de verhouding met andere kunstvormen. Martijn Padding is in de bloei van zijn carrière, waardoor een oeuvreprijs op dit moment niet alleen de waardering uitdrukt voor een reeds imposante reeks werken maar paradoxaal genoeg ook als een aanmoedigingsprijs mag worden opgevat. De jury van de Johan Wagenaar Prijs en het bestuur van de Johan Wagenaar Stichting verwachten nog veel van deze productieve en eigenzinnige componist.

Johan Wagenaar Stichting
De Johan Wagenaar Stichting is opgericht door de Gemeente Den Haag in 1947, en heeft als voornaamste doelstelling het stimuleren en promoten van nieuwe en hedendaagse muziek. Het toekennen en uitreiken van de gemeentelijke muziekprijzen maken hier deel van uit. De stichting is ook de drijvende kracht achter Dag in de Branding, het festival voor nieuwe muziek dat vier maal per jaar in Den Haag plaatsvindt.

Bron: Dag in de Branding