Piet-Jan van Rossum: Sebald’s room 645

Piet-Jan van Rossum: Sebald’s room 645

Dankzij de muziek van Piet-Jan van Rossum heb ik de schrijver W. G. Sebald leren kennen. Onverwachte nieuwe interesses zijn een mooie bijkomstigheid van in het werk van een andere componist duiken. Piet-Jan stuurde me ter kennismaking met Sebalds werk ‘De Emigrés’, dat ongebruikelijk opent met een bladbrede foto van een grote boom. Van onderen kaarsrecht afgegraasd. Eromheen een slordige verzameling schots en scheve grafstenen. De toon is meteen gezet.

Piet-Jans pianoconcert ‘A young woman came up to me’ is geïnspireerd op teksten van Sebald. De titel is afkomstig uit ‘October Heat Wave’:

(…)

 

In the evening
at a reception
I stood by an open
French window
& pitied the
crippled tree
that grew in a
tub in the yard.

 

Practically defo-
liated it was
of an uncertain
species, its trunk
& its branches
wound round with
strings of tiny
electric bulbs.

 

A young woman
came up to me
& said that al-
though on vacation
she had spent
all day at
the office
which unlike

 

her apartment was
air-conditioned &
as cold as the
morgue. There,
she said, I am
happy like an
opened up oyster
on a bed of ice.

 

De première van het pianoconcert vond plaats in 2014 tijdens de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw door Ralph van Raat en het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Otto Tausk. Ik zat zelf in de zaal die middag en was verpletterd – vooral door het derde deel Sebald’s room 645. Zó breekbaar, en tegelijkertijd zó krachtig. Levenslust en Weltschmerz ineen.

Piet-Jan van Rossum: A young woman came up to me, Derde deel: Sebald’s Room (2013/2014) door Ralph van Raat (piano), Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Otto Tausk

Meer van Piet-Jan van Rossum: