‘Stil leven’ voor theorbe

‘Stil leven’ voor theorbe

Ter gelegenheid van het Rembrandt Jaar 2019 schreef Calliope Tsoupaki het solostuk ‘Stil leven’ voor theorbe, een luit met een lange hals uit de tijd van de schilder. Zij droeg het nieuwe stuk op aan de luitist Mike Fentross, die live op televisie de première speelde, in Podium Witteman. Download hier de partituur en bekijk hieronder de Youtube-clip van de première.

Calliope liet zich inspireren door het schilderij De heilige familie bij avond – het schilderij uit het Rijksmuseum is te zien in het Rembrandt Huis. “In 2015 bezocht ik een tentoonstelling in het Rembrandthuis. De heilige familie bij avond maakte op mij de meeste indruk. En het blijkt niet eens van Rembrandt zelf te zijn. Het is afkomstig uit zijn atelier en mogelijk geschilderd door één of meerdere leerlingen. Maar het kan niet anders of hij moet de supervisie hebben gehad. Je ziet Jezus, Jozef, Maria en haar moeder Anna in een donkere avond. De geborgenheid en intimiteit zijn zo mooi getroffen.”

“Mijn nieuwe stuk gaat over de tijdloosheid van de nacht: de stilte, rust en harmonie buiten de dagelijkse realiteit. Je ervaart het als je naar het schilderij kijkt. Om de serene nachtelijke sfeer te verklanken en in mijn muziek een schaduwspel te creëren heb ik alleen de ‘witte toetsen’ van de piano gebruikt, behalve aan het eind: daar klinkt een f-kruis, sprankelend en melancholisch als een lichte flikkering in de donkerte. Dat spel tussen licht en donker heb ik van Rembrandt geleerd.”