‘Pour Notre-Dame’ voor orgel solo

‘Pour Notre-Dame’ voor orgel solo

Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki was diepgeraakt door de brand in de Notre-Dame, op 15 april 2019. Direct daarna componeerde zij een hommage aan de Parijse kathedraal: Pour Notre-Dame voor orgel solo. Vijf dagen later presenteert  Jan Hage al de première in de Dom in Utrecht (zaterdag 20 april 2019, om 15:30). Meerdere organisten na hem spelen het stuk in orgelconcerten door het hele land. We roepen ook andere organisten op het stuk op hun repertoire te nemen. De partituur is gratis te downloaden via deze link.

Calliope Tsoupaki: “De brand was een grote ramp. Terecht is veel geschreven over de waarde van de kerk voor het christendom, de architectuur en de kunst. Maar ook voor de muziek is de kathedraal een symbool. In de Notre-Dame is de eerste meerstemmige muziek gecomponeerd. De overweldigende ruimte en de grootse akoestiek inspireerden de koormeesters rond 1200 om het eenstemmige gregoriaans te verrijken met extra stemmen en muzikale ornamenten. Dat was een ongekende revolutie. De Notre-Dame is de wieg van onze westerse muziek. Gelijk na de brand ben ik begonnen met het componeren van Pour Notre-Dame: voor Onze-Lieve-Vrouw, voor de kerk en voor de muziek die ons allemaal verbindt.”

De organisten betuigen met Pour Notre-Dame ook solidariteit met hun collega’s in Parijs, die het orgel van de kathedraal lang moeten missen. Het instrument is gebouwd door de negentiende-eeuwse meesterbouwer Aristide Cavaillé-Coll en staat bekend als een van de meest geavanceerde en indrukwekkende orgels ter wereld. Gelukkig heeft het orgel alleen roet- en stofschade opgelopen. Maar het zal jaren duren voordat het weer kan worden bespeeld.