Lize Bastiaens is de állereerste KinderComponist des Vaderlands

Lize Bastiaens is de állereerste KinderComponist des Vaderlands

Tijdens de Dag van de Componist 2024 is bekendgemaakt dat Lize Bastiaens de állereerste KinderComponist des Vaderlands is. Een jaar lang wordt ze begeleid door Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis en leert ze alle ins-en-outs van het compositie vak. Lize is 11 jaar oud, gek op lezen en – hoe kan het ook anders – componeren! Samen met haar ouders, broer en broertje woont ze in Oijen. Broertje Louis fungeert als muze voor het eerste muziekstuk dat ze schreef ‘Louis lachje’. Lize: ”Toen was Louis net geboren en ik vond zijn lachje schattig. Daar bedacht ik noten bij.”
 

Wanneer we Lize spreken is ze net terug van vioolkamp waar ze nieuwe jazzgeluiden heeft geleerd. ”Zoals de chop”, vertelt ze. ”Dat vind ik nu leuk om te gebruiken wanneer ik ga improviseren, het geeft een hele nieuwe sfeer aan het stukje dat ik dan speel.” Van haar viool-juf leert ze vooral klassieke technieken: ”Dat vind ik mooi, het is harmonieuzer dan jazz.” Maar eigenlijk wil en kan de elfjarige geen keuze maken in muziekstijl. Daarom is ze ook begonnen met het componeren van haar eigen muziek. Dat doet ze op de laptop van haar broer met MuseScore, een muzieknotitiesoftware waarmee je gelijk kunt horen hoe je compositie klinkt. Soms schrijft ze haar composities ook op papier, maar alleen als de laptop niet binnen handbereik is.  

”Eerst improviseerde ik vooral”, vertelt Lize. ”Dus niet dat ik het zelf opschreef.” Maar tijdens het project Compose It van November Music begon ze ook haar ideeën te noteren. ”Dat vond ik zo leuk dat ik ermee doorging en nu is componeren mijn hobby.” Zo schreef ze het stuk Round and Round. ”Dat is wel een hele coole met de technieken die ik heb gebruikt”, vindt ze. Deze compositie viel bij de jury van de KinderComponist des Vaderlands in de smaak vanwege de vele compositietechnieken. Uit het juryverslag: ”Je composities zijn prachtig én verrassend en dat is een geweldige combinatie.” 

Maar de favoriete compositie van Lize schreef ze tijdens De Jongste Componistendag: Run of the Jaguar. Eigenlijk is het stuk iets te snel om te spelen, vertelt ze lachend. ”Het is een verhaaltje dat gaat over een prooi die achtervolgd wordt door een jaguar.” Het muziekstuk begint rustig (wat de tred van de prooi representeert), neemt dan een loopje wanneer de jaguar in het verhaal komt waarna deze twee melodietjes elkaar afwisselen in een achtervolging. Het verhaal eindigt niet zo goed – althans voor de prooi, want die wordt gevangen door de jaguar.   

Zoveel mogelijk leren 

Lize speelt al vijf en een halfjaar viool. Dat doet ze een uur per dag, ook heeft ze een uur per week individuele les, een uur orkest les en eens in de maand een duo les. De verschillende technieken en geluiden van het instrument maken dat Lize zo graag viool speelt. Het is thuis een muzikale boel want niet alleen Lize maakt muziek, ook haar broer en broertje zijn muzikaal. Er wordt gedeejayd en er klinkt piano- en vioolspel door het huis. Lize vindt het heel cool dat zij zichzelf nu KinderComponist des Vaderlands mag noemen: ”Dat had ik echt niet verwacht.” Voor haar aanmelding stuurde ze een filmpje waarin ze werd geïnterviewd door haar vriendin Rosa, die later graag journalist wil worden. ”Dat hebben we met Pasen bij haar thuis opgenomen”, vertelt Lize. De meiden zien elkaar vaak want ze vormen samen het duo 2 the stars. Lize speelt dan viool en Rosa danst. ”We hebben al een keertje opgetreden tijdens Fantastival”, vertelt ze trots. 

Van Anne-Maartje wil Lize het komende jaar het liefste zoveel mogelijk leren. Op de planning staat onder andere om een paar muziekstukken te componeren, een dagje mee te gaan naar het conservatorium en om voor een orkest te schrijven. ”Daar gaan we ons best voor doen”, zegt Anne-Maartje. Lachend: ”Al weet ik nog niet waar ik zo snel een orkest vandaan moet toveren.” Opvallend is ook dat Lize graag wil leren lesgeven. ”Ik speel vaak schooltje met mijn broertje en vind het leuk om anderen iets te leren”, zegt ze daarover. Haar droom is om naar het conservatorium te gaan om daar viool en compositie te studeren. Daarnaast wil ze ook graag juf worden: ”Dat lijkt me wel handig als violen of componeren niet echt een optie wordt, dat ik altijd nog juf kan worden.” 

Op de Dag van de Componist liet Anne-Maartje een nieuwe compositie horen die overging in de compositie van Lize die ze – binnen een week – speciaal voor deze dag schreef. Op die manier werd onthuld dat Lize de allereerste KinderComponist des Vaderlands is. Andere composities van Lize zullen ook te horen zijn tijdens het festival November Music en De Jongste Componistendag. En wie weet nog wel op veel meer plekken. Want zoals je hebt kunnen lezen liggen de ambities van Lize net zo hoog als die van onze Componist des Vaderlands. 

KinderComponist des Vaderlands Lize Bastiaens en Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis aan het schommelen. Iets wat beide componisten graag doen. Lize: ”Ik zit graag op de schommel met een boek – als de hangmat al bezet is. Ik moet nu alleen wel mijn benen optrekken om fijn te schommelen.” Foto door Eric van Nieuwland