zo 31 december – BIMhuis, Amsterdam: RICHARD RIJNVOS in EINDEJAARSFEEST BIMHUIS

Op de laatste avond van het jaar opent het BIMHUIS de deuren voor een muzikaal eindejaarsfeest tot diep in de nacht. Van intieme optredens van kleine ensembles tot een uitbundig concert van de volledige 26-koppige David Kweksilber Big Band: met jazz, impro, hedendaagse muziek en veel meer. En natuurlijk DJ/VJ Peter Kok, bubbels, oliebollen, vuurwerk en een geweldig panorama over de stad!

Een hoogtepunt wordt de wereldpremière van Richard RIJNVOS’ nieuwe compositie Geschwindigkeit. Het nieuwe werk is tevens de nieuwe soundtrack bij de gelijknamige korte film van Edgar Reitz.

Edgar Reitz (geb.1932) staat alom bekend als de Duitse filmmaker die wereldfaam verwierf met zijn filmcyclus Heimat, een opzienbarend levenswerk van maar liefst 32 speelfilms, uitgebracht tussen 1984 en 2013. Met een totale lengte van 59 uur en 32 minuten wordt zijn magnum opus gezien als één van de langste filmprestaties uit de geschiedenis.

Reitz’ korte film Geschwindigkeit (“Snelheid”) stamt uit 1963. Het is een in zwart-wit gefilmde cinematografische verkenningstocht, waarin verhalende aspecten en andere traditionele filmtechnieken worden gemeden. In plaats van een standaard draaiboek ligt een heuse filmpartituur ten grondslag, als ware het een muziekstuk.

De film confronteert de kijker met bruggen, havens, kranen, bouwterreinen, en talloze andere industriële impressies. Zowel het ritme als het tempo van deze beelden nemen onophoudelijk toe, en wel zozeer dat op het moment suprême een ‘long ride in a fast machine’ wordt gecomprimeerd tot slechts enkele seconden.

Rijnvos’ filmmuziek remake van Geschwindigkeit resulteerde in een opzwepende partituur voor big band. De eerste live uitvoering, mét vertoning van de film, zal plaatsvinden op Oudejaarsavond in het BIMHUIS, tijdens het inmiddels traditiegetrouwe Oud & Nieuw gala van de David Kweksilber Big Band.

Wanneer: zo 31 december, 19:30 uur
Waar: BIMhuis in Amsterdam

Uitvoerenden:
David Kweksilberband en vele anderen

Meer info