Zo 26 mei – Muziekgebouw, Amsterdam: Ere Lievonen speelt klavecimbelstuk ‘Common Passion’

Ere Lievonen speelt in het festival voor Louis Andriessen orgel- en klavecimbelwerken, waaronder Common Passion van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki.

Het Muziekgebouw over het concert:

In het oeuvre van Louis Andriessen neemt het orgel geen prominente plaats in: slechts één orgelwerk staat er op zijn naam. Hij componeerde De goddelijke routine – typische Andriessen-titel – voor de 125e geboortedag van zijn vader, componist Hendrik Andriessen, in 2017. Ere Lievonen speelt een bijzonder programma op orgel en klavecimbel met werken van zowel vader als zoon Andriessen, aangevuld met muziek van Andriessens oud-leerlingen Martijn Padding en Calliope Tsoupaki.

Ere Lievonen is sinds 2009 de vaste bespeler van het microtonale Fokker-orgel in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw, een uitzonderlijk instrument uit 1950 waarop het octaaf is onderverdeeld in maar liefst 31 tonen. Dankzij Lievonen klinkt Andriessens De goddelijke routine nu voor het eerst op het Fokker-orgel. Het klavecimbelwerk Overture to Orpheus (1982) heeft volgens Andriessen ‘het grensgebied tussen canon- en unisono-technieken’ tot onderwerp. De monomaan spiralende klanken vormen het voorspel tot een denkbeeldige opera over Orfeus.

Waar: Muziekgebouw in Amsterdam
Wanneer: zondag 26 mei, 11:00 uur.

Uitvoerenden: Ere Lievonen (klavecimbel)

Meer info