zo 25 februari – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: ANNE VEINBERG EN ERE LIEVONEN SPELEN NIEUW MICROTONAAL WERK VAN SANDER GERMANUS

De bekende Nederlandse harpiste Ernestine Stoop is in dit concert te gast met haar zeldzame Carrillo-harp. Zij liet deze 96-toonsharp, die feitelijk meer op een citer lijkt, speciaal bouwen. Pianiste Anne Veinberg bespeelt de Carrillo-piano, eveneens 96-toons. Vaste bespeler van het 31-toons Fokker-orgel is Ere Lievonen. Beide microtonale systemen klinken in een spectaculaire impro-battle, uitgevoerd door alle musici op deze bijzondere microtonale instrumenten. Sander Germanus schreef een nieuw werk voor Carrillo-piano en Fokker-orgel.

Julián Carrillo (1875-1965) en Adriaan Fokker (1887-1972) hebben beiden hun leven gewijd aan microtonen, maar kwamen ieder uit op een compleet ander toonsysteem. De Mexicaan Carrillo verdeelde het octaaf in 96 minieme stapjes, het Sonido-trece-systeem (de dertiende toon) genaamd. Voor al zijn inspanningen op dit gebied kreeg hij een nominatie voor de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1950. Fokker daarentegen verdeelde het octaaf in 31 kleine stapjes per octaaf, gebaseerd op de middentoonstemming en de ideeën van Christiaan Huygens. Deze twee systemen zijn op papier onverenigbaar. Maar toch blijken de instrumenten – die speciaal voor deze twee verschillende stemmingen zijn gebouwd – in de praktijk wonderwel goed samen te kunnen klinken.

Wanneer: zo 25 februari, 11:00 uur
Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

Uitvoerenden:
Anne Veinberg (Carrillo-piano), Ere Lievonen (Fokker-orgel), Ernestine Stoop (Carrillo-harp)

Meer info