zo 22 april – De Doelen, Rotterdam: CODARTS SO BRENGT ‘THREE STARR DANCE’ VAN PETER-JAN WAGEMANS IN PREMIÈRE

Het Codarts Symphony Orchestra brengt onder de inspirerende leiding van Hans Leenders onder meer een nieuw werk van Peter-Jan Wagemans in première.

Opmaat tot de wereldpremière van Peter-Jan Wagemans vormt Don Juan van Richard Strauss. De Duitse componist baseerde zijn symfonisch gedicht op het onvoltooide toneelstuk over de eeuwige rokkenjager van Nikolaus Lenau. Strauss verklankte de impulsieve natuur van Don Juan, de liefde voor diverse dames en het eindduel zo goed, dat Don Juan zijn eerste successtuk werd. Het concert wordt besloten met Beethovens heroïsche Derde Symfonie.

Peter-Jan Wagemans
Peter-Jan Wagemans (1952) behoort tot de belangrijkste componisten van Nederland. Hij kan beschouwd worden als de tegenhanger van de meer bekende collega Louis Andriessen. Maar waar Andriessen voor het grootste deel is gericht op Amerikaanse muziek is Wagemans een uitgesproken Europeaan, wiens streven het is zich te ontwikkelen en vernieuwen binnen de Europese muzikale traditie. Wagemans ziet zichzelf niet als een traditionalist. Zijn doel is de verdere ontwikkeling van de muzikale erfenis. Om dat te laten slagen moeten alle structurele, emotionele en communicatieve aspecten van de muziek zich in een balans hebben gevonden.

R. Strauss Don Juan
Peter-Jan Wagemans Three Starr dance voor 3 ensembles (wereldpremière)
Beethoven Symfonie nr.3 ‘Eroica’

Wanneer: zo 22 april, 20:15 uur
Waar: De Doelen in Rotterdam

Uitvoerenden:
Codarts Symphony Orchestra
Hans Leenders dirigent

Meer info