zo 14 januari – Muziekgieterij, Maastricht: Ensemble 88 speelt Andriessen-klassieker ‘The Workers Union’

Het derde gezamenlijke nieuwjaarsconcert van ≈ de Stichting Maastrichtse Componisten staat deze keer in het teken van het Euregionale project ‘Fremdes gehört zu uns’.

Het programma bevat een spannende en verrassende mix van composities, die zijn geselecteerd op basis van het festivalthema. Op het podium zitten niet alleen de musici van Ensemble 88, maar ook die van het Neue Musik Ensemble Aachen.

‘The workers Union’ van Louis Andriessen is een spectaculair werk waarmee de componist op onconventionele en geëngageerde wijze uiting geeft aan zijn politieke overtuiging. ‘Four Mouvements’ schreef de in 2000 overleden Maastrichtse componist Frans Mulder in 1993 in opdracht van de vereniging voor Huismuziek. ‘Shatilla’ van de Palestijns-Israëlische componist Samir Odeh Tamimi verwijst naar het vluchtelingenkamp in de Libanese hoofdstad Beiroet waar in 1982 honderden Palestijnen werden vermoord.

Paul Pankert ontving voor zijn compositie Spaltung voor twee violen en klavecimbel in 2008 de Compositieprijs van de Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique.

In samenwerking met de compositiedocenten Vykintas Baltakas in Maastricht, Johannes Schölhorn in Keulen en Michel Fourgon in Luik zijn drie compositiestudenten geselecteerd die een korte compositie (maximaal 4 minuten) hebben geschreven op basis van het projectthema ‘Fremdes gehört zu uns’. De studenten werden tijdens het compositieproces door hun eigen docent begeleid, maar kregen ook feedback van de musici van beide ensembles. Twee composities worden tijdens dit concert uitgevoerd.

Wanneer: zo 14 januari, 15:00 uur
Waar: Muziekgieterij in Maastricht

Uitvoerenden: Ensemble 88 en Neue Musik Ensemble Aachen/

Meer info