zo 13 mei – TivoliVredenburg, Utrecht: Asko|Schönberg SPEELT PREMIÈRE ROZALIE HIRS’ DUBBELCONCERT VOOR 2 HARPEN

In opdracht van Asko|Schönberg schreef de Nederlandse componiste Rozalie Hirs een dubbel harpconcert dat zijn première beleeft bij het Dutch Harp Festival.

parallel sea [to the lighthouse] (2018) vormt het tweede deel van de cyclus parallel world and sea (2017-18): 1. parallel world [breathing] (2017) en 2. parallel sea [to the lighthouse] (2018).
parallel world and sea (2017-18) is gebaseerd op berekeningen op basis van de wetmatigheden van klank. Al sinds 1997 is Rozalie Hirs bezig met dit onderzoek, een intuïtief creatief proces waarbij de componiste zowel gebruik maakt van wetenschappelijke frequentieberekeningen als van haar luisterende oor binnen een heelal van klank.
Het instrumentale ensemble speelt tere harmonieën met gebroken akkoorden van vibrafoon en harp, die metaforisch opgevat kunnen worden als wind rond de wereld, als adem van de mens, of als weg naar het licht op een golvende zee. De uitgesponnen klanken voeren de luisteraar mee door een droomachtig muzieklandschap dat doet denken aan ‘minimal music’ en ‘musique spectrale’. De samenklanken transformeren via de muzikale technieken van inharmonische modulatie, spiegeling, transpositie of boventoonselectie. De resulterende frequenties zijn in de notatie afgerond naar de gebruikelijke twaalf chromatische tonen. In de elektronische partij klinken de absolute frequenties, waarop de muzikanten hun tonen kunnen afstemmen.

ROZALIE HIRS
parallel world [breathing] iov Universiteit van Amsterdam en het Concertgebouworkest
parallel sea [to the lighthouse] (wereldpremière) iov Asko|Schönberg

Wanneer: zo 13 mei, 15:30 uur
Waar: TivoliVredenburg in Utrecht (Dutch Harp Festival)

Uitvoerenden:
ASKO|SCHÖNBERG
dirigent Etienne Siebens
harp Ernestine Stoop
harp Godelieve Schrama

Meer info