Zo 10 nov – Jheronimus Bosch Art Center, Den Bosch: Kamerkoor zingt Parakliton, een klassieker van Calliope Tsoupaki (November Music)

Tijdens de slotdag van November Music 2019 brengt Kamerkoor Ad Parnassum een prachtig koorwerk van festivalcomponist Calliope Tsoupaki. Zij componeerde Parakliton in 1990. In het werk combineert ze twee korte psalmteksten in het Grieks: een roep om ontferming, en een bede om troost. Tsoupaki doet dit in een stijl, die op het eerste gezicht associaties oproept met de fijnmazige micropolyfonie van György Ligeti: langzaam verglijdende muziek in een subtiel vertakt stemmenweefsel. Muziek als een wolk van stemmen.
Deze classic van Tsoupaki wordt omlijst met werk van twee jongere Nederlandse componisten die zich door dichtkunst uit het verleden lieten inspireren. Van de Brabantse componist Maurice van Loon gaat zijn Requiescat uit 2015. Van Loon houdt van een directe heldere klanktaal met veel gevoel voor drama. Zijn aangrijpende Requiescat is gebaseerd op een kort gedicht van de Ierse schrijver Oscar Wilde. Daarnaast klinkt een kort koorwerk van de jonge, veelbelovende componiste Mathilde Wantenaar. Van haar ging dit jaar Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken voor het Groot Omroepkoor in première, een opdrachtwerk van de NTR ZaterdagMatinee. Wantenaar liet zich inspireren door het gelijknamige gedicht van Herman Gorter uit 1890. Volgens de NRC had Wantenaar ‘een nagenoeg volmaakt werk’ afgeleverd.

Wanneer: Zo 10 november, 16:15 uur
Waar: Jheronimus Bosch Art Center (November Music)

Calliope Tsoupaki: Parakliton
en werk van Gerard Beljon, Mathilde Wantenaar en Maurice van Loon

Uitvoerenden:
Kamerkoor Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst

Meer info