za 9 december – Musis, Arnhem: Hawar tawfiq verbindt werelden door expressieve kracht

Toen dirigent Ed Spanjaard voor het eerst het stuk Unificazione van de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq hoorde wist hij: ‘Dit móet aankomend seizoen op de lessenaars komen te staan.’ “Soms kan muziek urgent zijn”, verklaart Spanjaard.

Hawar Tawfiq vluchtte in 1998 vanuit Irak naar Nederland. Hij studeerde, zowel als violist en componist, cum laude af aan het Tilburgs conservatorium. Spanjaard: “Unificazione is eigenlijk een heel democratisch stuk. Tawfiq maakt gebruik van het gehele orkest: elk instrument heeft een interessante stem, alle musici hebben belangrijke partijen. De strijkers bijvoorbeeld kunnen goed merken dat iemand met kennis van zaken hun noten heeft gecomponeerd. Tevens is het een heel dramatisch stuk. Tawfiq verwerkte Koerdische elementen in de muziek zoals de ney; een Koerdische blokfluit met een unieke, pastorale klank. Tijdens de uitvoering wordt een Koerdisch lied afgespeeld van band. Zelfs als je de woorden niet verstaat, hoor je het aangrijpende van het lot van een gevluchte man.”

Spanjaard: “Tijdens de eerste uitvoering merkte ik dat Unificazione dermate indrukwekkend is voor publiek en orkest dat ik dit ook ons publiek wilde laten ervaren. Ik zag dat de orkestmusici geraakt waren. Het stuk heeft een bepaalde plastische expressieve kracht. Heel bijzonder.”

Wanneer: za 9 december, 20:00 uur
Waar: Musis in Arnhem

Uitvoerenden:
Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest o.l.v. Ed Spanjaard

Meer info