za 19 mei – Muziekhuis, Utrecht: LAATBLOEIER MIRANDA DRIESSEN PRESENTEERT MUZIEKTHEATRAAL Ritueel ‘KOERIKOELOEM’

Componist Miranda Driessen is een laatbloeier. Zij begon pas op haar 35ste aan een studie compositie bij onder meer Klaas de Vries en Peter-Jan Wagemans. Koerikoeloem is een muziektheatraal ritueel gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Tjitske Jansen.

De tekst van Tjitske Jansen is een opsomming van zeer dicht op de huid geschreven, persoonlijke anekdotes. Nu lijkt dat in een tijd waarin iedereen bijna dagelijks zijn of haar beslommeringen op Facebook en andere social media post niets bijzonders, maar hier is toch iets anders aan de hand: in de veelheid van verhalen ontstaat gaandeweg het beeld van een leven waarin elke poging grip te krijgen op het leven een bijna onbegonnen zaak lijkt. Toch is er nergens sprake van een aanklacht, beschuldigingen of behoefte tot vergelding. Op vaak bijzonder humorvolle wijze loodst zij ons in heldere taal door haar verzen zonder ook maar ergens wollig of melodramatisch te worden, met een compassievolle distantie.

In december 2017 werd in de Gaudeamus Sessies #17 het eerste deel van Koerikoeloem gepresenteerd. Waar in het eerste deel van Koerikoeloem nog sprake is van een geleidelijke overgang van gesproken woord, naar recitaties, Sprechgesang en uiteindelijk gezongen tekst wordt in het tweede gedeelte deze ontwikkeling voortgezet naar een steeds complexere polyfonie, die uiteindelijk volledig oplost in de ijle zachte klanken van de windharpen.

Wanneer: za 19 mei, 20:00 uur
Waar: Muziekhuis in Utrecht (Gaudeamus Sessies)

Uitvoerenden:
Naomi Sato (sho), Trio aXolot (blokfluiten), acht vocale solisten en 8 aeolische harpen

Meer info