za 12 mei – Concertgebouw, Amsterdam: LEO VAN DOESELAAR SPEELT NIEUW ORGELWERK VAN JAN WELMERS ALS OPMAAT VOOR BRUCKNERS ACHTSTE

Bruckners Achtste symfonie
Op 4 september 1887, zijn drieënzestigste verjaardag, schreef Anton Bruckner aan de dirigent Hermann Levi: ‘Hallelujah! Endlich ist die Achte fertig’. Levi had zich sterk gemaakt voor de succesvolle première van de Zevende. Binnen enkele weken ontving hij de nieuwe partituur van de trotse componist. Groot was de teleurstelling bij Bruckner toen Levi via via liet weten dat hij niets van het werk begreep. Bruckner verzonk in een diepe depressie en reageerde uit totale onzekerheid met de ene revisie na de andere. En dat voor een man die op het hoogtepunt van zijn kunnen verkeerde!

Leo van Doeselaar speelt Jan Welmers
Enige jaren eerder had Bruckner voor een publiek van vijfduizend man in het Londense Christal Palace geschitterd met meesterlijke improvisaties: hij was een groot orgelvirtuoos. Het orgel speelde in Bruckners carrière van jongs af aan een hoofdrol. De Nederlander Jan Welmers (Zuidlaren, 1937) heeft het orgel zelfs als zijn belangrijkste medium verkozen. Zijn bekendste orgelwerk, met de bijna bruckneriaanse titel Sequens, is tot ver over de grenzen bekend en al driemaal op cd verschenen. Organist Leo van Doeselaar zal laten horen hoe Welmers, net als Bruckner, kathedralen van muziek schept, waarin de herhaling een even grote rol speelt als het koraal.

Wanneer: za 12 mei, 14:15 uur
Waar: Concertgebouw in Amsterdam

Uitvoerenden:
Leo van Doeselaar (orgel), Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. David Zinman

Meer info