wo 5 september – TivoliVredenburg, Utrecht: MAN GRAAFT NAAR MIDDELPUNT AARDE IN NIEUWE LIEDCYCLUS VAN RICHARD AYRES

The Garden, een gloednieuw werk van Richard Ayres, is een liedcyclus voor zanger en ensemble met illustraties.

Het vertelt over een man die uit ontevredenheid met zijn leven begint te graven in zijn tuinnaar het middelpunt van de aarde, in een boom klimt en wordt meegevoerd door wolken en vogels, steeds hoger de hemel in en weer bij diezelfde boom in zijn tuin belandt. Ayres gebruikt teksten van Shakespeare, Dante, uit films en uit de kroeg. Video-artiest Martha Colburn, bekend om haar hallucinerende en caleidoscopische werk, maakt de animaties.

Richard Ayres studeerde compositie bij Morton Feldman en Louis Andriessen en schreef The Garden in opdracht van Asko|Schönberg en London Sinfonietta.  Ayres won in 1994 de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor jong talent, en neemt dit jaar plaats in de jury voor de Award 2018. Werk van William Kuo en William Dougherty, beide genomineerd voor de Gaudeamus Award 2018, vullen het programma aan.

In flieht wie ein Schatten onderzoekt William Kuo de grenzen van zijn eigen compositietaal. De titel zet je wellicht op het verkeerde been; de jonge componist komt uit Canada en liet zich inspireren door de Duitse Bijbelvertaling van Martin Luther. Kuo wil met zijn compositie de luisteraar een vernieuwde luisterervaring bieden.

The new normal van William Dougherty is geschreven als reactie op de verontrustende gebeurtenissen in Amerika in de zomer van 2016: de schietpartijen en moorden op ongewapende Afro-Amerikaanse burgers door politieagenten. Dit werk is een collage van muzikale lagen uit verschillende tijdperken, met opnames van Afro-Amerikaanse gevangenen door etnomusicoloog Alan Lomax (1947), quotes van Monteverdi en Purcell in bewerking van de Japanse noise-artiest Merzbow en politieradio-opnames uit 2016.

Wanneer: wo 5 september, 20:30 uur
Waar: TivoliVredenburg in Utrecht (Gaudeamus Muziekweek)

Uitvoerenden:
Joshua Bloom (bas), ASKO|Schönberg o.l.v. Bas Wiegers

Meer info