wo 21 maart – Stadstheater, Arnhem: ASKO|SCHÖNBERG’s K[H]AOS SPEELT THEATERVOORSTELLING ‘SALAM’ MET BIJBELSE PARABEL EN MUZIEK VAN VIJF JONGE COMPONISTEN

Een theatervoorstelling met muziek van Florian de Backere, Luke Deane, Yannis Kyriakides, Genevieve Murphy en Abderrahim Semlali.

Nu de spanningen tussen de westerse en de Arabische wereld, tussen de Islam, het Jodendom en het Christendom steeds vaker oplopen, nemen het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en Asko|Schönbergs K[h]AOS de theaterbezoeker mee naar hoe het allemaal begon: een vader die niet weet hoe hij zijn vaderliefde moet tonen en twee broers die uit elkaar worden gedreven. Het verhaal van Abraham, gespeeld door Jack Wouterse. Regisseur Guy Weizman brengt met deze voorstelling grote, religieuze en maatschappelijke conflicten terug tot menselijke verhalen over liefde, spijt, jaloezie en pijn.

Zowel de Koran als in de Bijbel vertellen het verhaal over Abraham en zijn zoons Izaäk en Ismaël. Ismaël is de eerste zoon van Abraham, verwekt bij een slavin, Hagar. Izaäk is de eerste zoon van Abrahams vrouw Sara. Izaäk wordt één van de grondleggers van het jodendom en het christendom, Ismaël de stamvader van de moslims.

De Marokkaans-Vlaamse schrijver Fikry El Azzouzi schrijft de teksten voor Salam. Grote religieuze en maatschappelijke conflicten worden terug gebracht tot een menselijk verhaal over liefde, spijt, jaloezie, ouder worden, de pijn van kinderloosheid en de worsteling met het ouderschap. Wie het werk van Guy Weizman kent, weet dat dit geen historisch bijbeldrama wordt. Weizman laat zich qua sfeer en energie liever inspireren door Tarantino’s From dusk Till Dawn. Net als bij andere producties speelt muziek een belangrijke rol: vijf jonge componisten schrijven speciaal voor het stuk nieuwe volksliederen, die beter passen bij een nieuwe, meer menselijke wereld.

Wanneer: wo 21 maart, 20:15 uur
Waar: Stadstheater in Arnhem

Uitvoerenden:
ASKO|Schönberg’s K[h]AOS, Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni,

Meer info