wo 1 augustus – Splendor, Amsterdam: BRECHTJE INTRODUCEERT AUSTRALISCH TOPENSEMBLE RUBIKS IN SPLENDOR

Brechtje van Dijk, een van Splendors “Jonge Honden”, bracht in 2017 al een avontuurlijk programma met onder anderen het Amerikaanse drumtrio Tigue. Deze pup houdt van reizen: ditmaal deelt ze haar ledenconcert met het Rubiks Ensemble dat ze ontmoette in Melbourne, Australië. Rubiks is een prijswinnende groep die zich wijdt aan nieuwe muziek en zal deze avond voor het eerst in Nederland spelen. Zelf zal Brechtje optreden met haar blokfluit-rockband Jerboah.

Jerboah
Niet vaak tref je een groep waarin iedere muzikant een andere muzikale en culturele achtergrond heeft. Jerboah is zon groep. Drie van deze zes multi-instrumentalisten speelt de blokfluit. Dit in combinatie met zang, elektrisch gitaar, synthesizer en drums resulteert in wonderlijke funk-rock. The sfeer is meeslepend en het geluid onaards. Dit zijn muzikale ontdekkingsreizigers.

Alle musici schrijven songs, met onderwerpen die reiken van sushi tot parallelle universums, van de angst voor het woord vagina tot het einde van de wereld. Uitnodigen en uitdagen Jerboah doet het allebei. Jerboah speelde op Cross-Linx Festival, Grachtenfestival, Gaudeamus Muziekweek en Platzhirsch Festival (DE). Het zevende bandlid van Jerboah is beeldend kunstenaar Mees Joachim. Met zijn excentrieke en directe stijl vormt hij het brein achter Jerboah’s onderscheidende visuele presentatie. // jerboah.com

Rubiks
Rubiks is een van Melbourne’s meest dynamische nieuwe muziekensembles, bestaande uit de crème de la crème van aanstormende musici in Australië. Sinds haar debuut in 2015, wordt het ensemble gevierd om haar “indrukwekkend persoonlijke, onverwacht spirituele en zeer ontroerende” optredens (Limelight Magazine). Met een passie voor het vertellen van verhalen en cross-over samenwerkingen is Rubiks in korte tijd bekend gaan staan om haar unieke programma’s en duizelingwekkende virtuositeit.

De musici van Rubiks traden op festivals als de Sydney en Melbourne International Arts Festivals, Bendigo International Festival of Exploratory Music, Bang on a Can Festival, Eighth Blackbird Creative Lab, Port Fairy Spring Music Festival en Huntington Estate Music Festival.

Recentelijk lanceerde Rubiks de ‘Pythia Prize’, een commissieproject dat jaarlijk een Australische vrouwelijke componist de kans geeft met Rubiks te werken aan een nieuwe compositie.

Wanneer: wo 1 augustus, 20:30 uur
Waar: Splendor in Amsterdam

Uitvoerenden:
Jerboah en Rubiks

Meer info