vr 23 maart – Academie Gebouw, Utrecht: UTRECHTSE STUDENTENCANTORIJ ZING EISENGA EN NASVELD

Componist Douwe Eisenga schreef de opdrachtcompositie voor dit a capella programma: van de Utrechtse Studentencantorij. Hij zette boven zijn nieuwe stuk de titel ‘One is the first number of an infinitive amount’. Eisenga laat met zijn compositie zien dat muziek, getallen en religie al millennia lang onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Arabische geleerde Omar Ibn Ibrahim El Khayyam wist in de 11e eeuw al: hoe meer je van het leven weet, hoe meer je beseft dat je er niets van begrijpt, nog in geen honderd jaar: “Let’s assume that you have lived a hundred happy years and that you will live another hundred – what will be your fate?” Eisenga baseerde de tekst van zijn stuk op de duizend jaar oude poëtische teksten van Khayyam, die ongekend verfrissend en actueel zijn.

Ook de andere werken in Time-Out spelen met de tijd. In het zestiende-eeuwse gedicht uit het Madrigaal van Peteris Vasks vervliegt alles met de tijd, behalve de gekwetste trots van een bedrogen minnaar: die eeuwig blijft branden. Ton de Leeuw gebruikt in ‘A cette heure du jour’ een gedeelte uit een oud-Soemerisch handschrift waarin een krijger in één bepalend moment, een ondeelbaar ogenblik of een splitsecond het voornemen opvat om voor zijn geliefde zijn hart te openen en haar zijn liefde te tonen. Jan Pieter Sweelinck componeerde een aantal tijdloze psalmen.

In het geestige ‘Mijn vrouw en ik’ van Robert Nasveld, neemt de auteur letterlijk een time-out door op vakantie te gaan naar Zeeland. De teksten van de hotelgasten die hij aantreft in het gastenboek haalde hij door een vertaalprogramma, met vervreemdende uitkomsten tot gevolg. In het holy-minimalism-stuk ‘Virgencita’ van Arvo Pärt verdwijnt het gevoel van tijd naar de achtergrond. In zijn muziek creëert hij een sfeer van tijdloosheid. In het het ‘Ave Maria’ van Knut Nystedt staat de tijd even stil. Bijzonder is de toevoeging door een concerterende viool, die uitgevoerd gaat worden door één van de zangers van de US Cantorij, violiste Marijke Mulder, die onlangs haar Masterstudie viool afsloot aan de HKU.

Wanneer: vr 23 maart,  uur
Waar: Academie Gebouw in Utrecht

Uitvoerenden:
Utrechtse Studentencantorij

Meer info