vr 20 april – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: DRIE STUDENTEN CVA PRESENTEREN NIEUWE ORKESTWERKEN ROND HET THEMA RITUELEN

Een drieluik onder leiding van de Brit Matthew Rowe, muzikaal leider van Het Nationale Ballet én chef-dirigent van Het Balletorkest. In dit drieluik staan rituelen centraal. Zoals in Decoration Day, een deel uit Charles Ives’ Holidays Symphony. In de VS heet Decoration Day tegenwoordig Memorial Day, de jaarlijkse gedenkdag van oorlogsslachtoffers. Het ritueel dat Stravinsky in zijn Sacre du Printemps toonzet is een jaarlijkse lentedans waarin een jonge vrouw zich letterlijk dood danst.

Stravinsky componeerde zijn mijlpaal in de muziekgeschiedenis in 1913 in opdracht van Diaghilev, oprichter van de Ballets Russes. Stravinsky’s erfenis klinkt bij vlagen ook door in Poulencs Concerto voor twee piano’s en orkest. De Franse componist ging hiermee in zijn eigen woorden zijn ‘periode van groots componeren’ binnen. Voor de twee pianosolisten ligt de nadruk meer nog dan op techniek en virtuositeit op hun vaardigheden in samenspel. Aan dit drieluik uit de vroege 20e eeuw voegen drie compositiestudenten een suite toe waarin het fenomeen rituelen van verschillende kanten wordt belicht.

Silvia Lanao: Nit (wereldpremière)
Bas van Yperen: Miniatuur voor orkest (wereldpremière)
Carlo Díaz: Climactesque (wereldpremière)

Wanneer: vr 20 april, 20:15 uur
Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

Uitvoerenden:
Symfonieorkest Conservatorium van Amsterdam, Matthew Rowe (dirigent), Ramon van Engelenhoven (piano), Aidan Mikdad (piano)

Meer info