vr 16 maart – Nationale Opera & Ballet, Amsterdam: ZES COMPOSITIESTUDENTEN PRESENTEREN ‘TALENTOPERA’S’ IN DNO’s OPERA FORWARD FESTIVAL  

De Nationale Opera verkent in het Opera Forward Festival de toekomst van de opera met een nieuwe generatie makers en componisten. Tijdens het festival gaan zes korte‘Talentopera’s’ in première die zijn gemaakt door interdisciplinaire studententeams. De voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

Lazar van Bas van  Yperen
Is succes de sleutel tot geluk? Lazar heeft alles wat hij ooit dacht te willen: hij ziet zich omringd door vrienden en hoeft zich over geld geen zorgen te maken. Desondanks is hij niet gelukkig. Wanneer hij er niet meer in slaagt oprecht contact te maken met de mensen om hem heen, raakt hij steeds verder vervreemd van het leven. Hij voelt zich gevangen, de dood begint te lonken en langzaam ontpopt zijn innerlijke tweestrijd zich: ontsnappen uit dit bestaan, of toch proberen het leven met al zijn mogelijkheden te omarmen?

Aorta van Rob Jones
Het is een beslissend moment in het leven van Eros, een dandy en levensgenieter. Voor hem staan twee vrouwen: zijn zwangere Ulrike en de wulpse Lana. Zij verlangen naar hem, hij verlangt naar hen allebei. Toch kan hij maar voor één van beiden gaan. Eros wordt verscheurd door enerzijds zijn verantwoordelijkheid en anderzijds zijn begeerte – een tweestrijd die voor hemzelf te groot is. Terwijl de tijd verstrijkt is hij de enige die niet vooruit lijkt te komen. Kiest Eros zelf, of bepalen de vrouwen zijn weg? Of is het toch het lot dat een antwoord zal geven?

Ox van Frieda Gustavs
Een kapotte deken, twee gaten aan de ene en vijf aan de andere kant. Dat is fysiek onmogelijk. Het zijn wormgaten, de kortste doorgangen van binnen naar buiten.

0 ontwaakt uit haar droom, een nare droom, maar een die verdacht echt leek. Het souvenir van deze reis is haar kapotte deken. Die moet gemaakt worden, hoe dan ook. Kleermaker X weet geen raad; dit soort kapot kan zij niet maken. Recyclen is de enige mogelijkheid, het buitengewone materiaal hergebruiken, maar meer niet. Blijkbaar kan alleen datgene gerepareerd worden, wat binnen de gekende wetten valt. Het maakt 0 nieuwsgierig naar een wereld buiten deze bubbel.

Een koor van motten wijst u de weg door de door hen ingevreten wormgaten. Een spel van perspectieven zal zorgen dat datgene naar boven komt, wat anders beneden zou blijven.

Unieke klanken uit de keuken van Hugo Bouma
Gastvrouw Samantha neemt ons mee naar de keuken van een befaamde kreeftenkok. We zullen live de unieke sterfklanken van een kreeft horen. Het wachten is alleen nog even op de zoon van de kreeftenkok, die vanavond de familietraditie moet voortzetten. Maar de klok tikt door en de honger is niet te stillen. Er was ons toch sensatie beloofd?

In een wereld waar andermans verwachtingen zich opdringen en automatische mechanismen overheersen, ontstaan spanningen tussen de massa en het individu. Welke keuze maak je als individu in een maatschappij die door de massa wordt gedomineerd? Kunnen we ons losmaken van een systeem waar we zelf deel van uitmaken?

Kijk op voor de val van Eyal Margali
De wereld brandt, God is dood en het tijdperk van eenduidige waarheden zijn we lang voorbij. Fake en echt nieuws lopen in elkaar over. Wij volgen leiders en idolen: degenen met de knapste kop, het smeuïgste verhaal of de hardste stem. De media geven niet enkel een opinie, zij creëren deze massaal.

Maar er is één sprankje hoop, één heldere ster aan de hemel.

Kijk op voor de val vertelt het verhaal van Lana, een meisje met een eigen stem; een zelfdenkend individu, dat in conflict raakt met ‘mediagod’ Matthijs van Nieuwkerk, die op het punt staat de wereld te vernietigen.

Het spel van Loes Reiling & Xavier Geerman
Wij zijn een groep mensen samen in een kamer. We rennen, we springen, we hijgen, we puffen,

we rennen,

we springen,

we hijgen,

we puffen,

we zijn helemaal uitgeput,

maar we moeten wel

blijven springen,

blijven proberen,

blijven concentreren

blijven zingen.

En ik…

terwijl we balanceren op de grens van niet meer kunnen, zoek ik naar een manier om te vluchten uit deze benarde situatie.

Maar het enige wat we hebben is elkaar

en alles wat ik wil is een vriend.

Al was het maar

zo’n stinkende,

vieze,

smerige,

rotvlieg.

Wanneer: vr 16 maart, Diverse tijdstippen uur
Waar: Nationale Opera & Ballet in Amsterdam (Opera Forward Festival)

Meer info