Ter Troost

Wereldpremiere Ter Troost

Componist des Vaderlands Willem Jeths heeft vanwege de schrijnende vluchtelingencrisis een passend koorlied geschreven voor het Groot Omroepkoor, op tekst van dichter Rodaan al Galidi, zelf voormalig vluchteling uit Irak. Het werk Ter Troost gaat op 6 november in wereldpremière in het AVROTROS Vrijdagconcert en zal op 8 november live uitgevoerd worden in Podium Witteman.

Willem Jeths over de titel: ‘Ter Troost, in de dubbele betekenis van ‘ter’ – om te troosten en ‘ter’ – van driemaal: drie miniaturen voor gemengd koor a cappella. De muziek geeft direct uitdrukking aan de heftige emoties die de Iraakse vluchteling Rodaan al Galidi in zijn gedichten weet op te roepen als drie cri de coeurs.”

Dichter Rodaan al Galidi kwam in 1998 aan in Nederland, waar hem in eerste instantie asiel werd geweigerd. Toch bleef hij hier en leerde zichzelf de Nederlandse taal. In 2000 verscheen zijn eerste dichtbundel. In 2007 kreeg hij alsnog een verblijfsvergunning na het algemeen pardon.

Ter Troost is tot stand gekomen op initiatief van Podium Witteman in samenwerking met het AVROTROS Vrijdagconcert en Lustr.