De Schatkamer van Willem Jeths

Deze dinsdag middag bij NTR Podium de ‘Schatkamer’ van Willem Jeths. Een selectie van vergeten werken die volgens Jeths op grond van de kwaliteit en originaliteit nog steeds gehoord moeten worden. Met deze keer aandacht voor het 1e strijkkwartet van Jacob ter Veldhuis.

Over Jaco ter Veldhuis
Nederlandse ‘avant pop’ componist JacobTV begon als een rockmuzikant en studeerde compositie en elektronische muziek. Hij won de Nederlandse Compositie Prijs in 1980. Hij werd een full-time componist en maakte al snel naam met melodieuze composities, recht uit het hart en met groot effect.

De pers noemt hem ook wel de ‘Andy Warhol van de nieuwe muziek’ en zijn ‘coming-out’ als componist van ultra-tonale, honingzoete muziek bereikte zijn hoogtepunt met de video-oratorium Paradiso (2001), gebaseerd op Dante’s Divina Commedia. In de afgelopen 2 decennia werd Jacob internationaal populair met een sound voor live-instrumenten op basis van spraak melodie.  JacobTV wordt nog steeds beschouwd als een ‘outlaw’ in nieuwe muziek. Hij begon een nooit eindigende reality opera THE NEWS die voortdurend wordt bijgewerkt en uitgevoerd door ensembles in Chicago, Rome, Amsterdam, LA, Hamburg en New York. Hij was de eerste die de Buma Classical Award won, als beste Nederlandse klassieke export product in 2015.

Luister hier de uitzending.

Bron: Donemus