Radio documentaire NTR

Zondag 10 mei wordt de radiodocumentaire “De grenzen van Willem Jeths” uitgezonden op Radio 1.

De documentaire volgt Jeths in de aanloop naar de wereldpremière van zijn nieuwe compositie Conductus, die hij schreef voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De opdracht aan Jeths was een orkeststuk te schrijven naar aanleiding van de herdenking van het bombardement op Rotterdam in 1940, waardoor de stad verwoest werd. Voor Jeths is dit stuk heel belangrijk: “Het was een zeer moeilijke opdracht. Maar het is mijn piece de resistance als Componist des Vaderlands”. Conductus is een ingehouden, sereen stuk dat de stilte voor de storm laat horen, maar ook de implosie van de stad die plotseling in puin ligt. Contrabassist Arjen Leendertz van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: “Ik vind het heel tof dat wij dit stuk mogen spelen. Het is erg interessant met veel sfeer en mooie momenten. Het zoekt naar grenzen maar is tegelijk heel mooi. En dat zeg ik niet vaak over nieuwe muziek.”
De documentaire volgt verder twee jonge compositie-studenten van Willem Jeths op het Conservatorium van Amsterdam: Mathilde Wantenaar en Tijmen van Tol. Zij worden gecoacht door Jeths om hun composities nog beter te maken.

Conductus van Willem Jeths beleefde eind maart de premiere in Utrecht en wordt opnieuw uitgevoerd op donderdag 14 mei in De Doelen in Rotterdam, de dag waarop het bombardement op Rotterdam wordt herdacht.

De documentaire is gemaakt door Guido Spring. Precies twintig jaar maakt Guido Spring nu radiodocumentaires voor de publieke omroep. Voor de NTR maakte hij de afgelopen jaren de documentaires “De klank van Ulixes”, “In de schaduw van toekomstige rampen”, “Soul als motor” en “Een schaap voor Babah”.

Luister hier de uitzending terug.