Meet the Composer! met Aspasia Nasopoulou

Tijdens de concerten van Meet the Composer! klinkt nieuwe muziek op haar best: ontroerend en aanstekelijk, verrassend en tóch herkenbaar. Aan de hand van Stine Jensen, Mike Boddé of Paul Haenen maak je kennis met drie heel verschillende componisten: Chiel Meijering, Aspasia Nasopoulou en Joost Kleppe. Zij laten niet alleen hun mooiste composities horen, maar ook muziek die hen zelf inspireerde: van Bach tot The Beach Boys, van Chopin tot Portugese fado.

Over Aspasia Nasopoulou
Raak betoverd door de melodische muziek en de ongewone klankkleuren van Aspasia Nasopoulou. Ga mee op verkenningstocht naar de Griekse roots van deze componiste. Aspasia verbindt nieuwe technieken met eeuwenoude traditie: je zou haar muziek kunnen aanduiden als ‘intelligente mystiek’, of als een ‘intiem universum’ dat de luisteraar van harte welkom heet.

Let op: het interview in deze voorstelling zal gedeeltelijk in het Engels zijn.

Meet Aspasia Nasopoulou
De van oorsprong Griekse componiste Aspasia Nasopoulou woont en werkt in Amsterdam sinds 2002. Ze schrijft sterk melodische muziek, geschreven voor soloinstrumenten tot orkest, en van dans tot vocaal. Theatraal en abstract komen in haar werk bij elkaar, rond thema’s die in alle tijden en eeuwen actueel zijn: van Sappho en Euripides tot de hedendaagse dichters N. Egonopoulos en Saburo Teshigawara; van de middeleeuwse poëzie van Christine de Pizan en Troubadour tot Oscar Hahn.

Aspasia studeerde piano (Conservatorium van Piraeus, Griekenland), composition (“N.Skalkottas”-Conservatorium, prof. M. Travlos) and geologie (Nationale Universiteit van Athene). Aan het Conservatorium van Amsterdam vervolgde ze haar studie compositie met een beurs van de Propondis Foundation bij Wim Henderickx and Fabio Nieder. Ze was gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam in 2005-2006 rond het onderwerp ‘Musicality of Bacchae by Euripides’.

Ze is lid van de Union of Hellenic Composers in 2002 en van het Nieuw Genootschap van Nederlandse Componisten (Nieuw GeNeCo). In 2014 ontving ze zowel de Jury- als de Publieksprijs van het Tristan Keuris Componisten Concours 2014, en de aanmoedigingsprijs voor haar compositie “Lelia Doura” voor de MCN Compositieopdracht Vrouwelijke Componisten 2012.

Programma

WO.20.04 – 20.15 UUR
ASPASIA ONTMOET STINE JENSEN
In de theaterzaal van LUX in Nijmegen

VR.22.04 – 20.30 UUR
ASPASIA ONTMOET MIKE BODDÉ
In Theater Walhalla in Rotterdam

ZO.24.04 – 15.00 UUR
ASPASIA ONTMOET PAUL HAENEN
In het Compagnietheater van Amsterdam

Musici

Roberto Genova – Saxofoon
Antonis Pratsinakis – Cello
Marijn Korf de Gidts – Percussie
Kristjan Martinsson – Piano

Speciale gast: Elena Papakostopoulou – Sopraan

Voor tickets ga naar Meet the Composer!

bron: Meet the Composer!