Meet the Composer! met Chiel Meijering

Tijdens de concerten van Meet the Composer! klinkt nieuwe muziek op haar best: ontroerend en aanstekelijk, verrassend en tóch herkenbaar. Aan de hand van Stine Jensen, Mike Boddé of Paul Haenen maak je kennis met drie heel verschillende componisten: Chiel Meijering, Aspasia Nasopoulou en Joost Kleppe. Zij laten niet alleen hun mooiste composities horen, maar ook muziek die hen zelf inspireerde: van Bach tot The Beach Boys, van Chopin tot Portugese fado.

Meet Chiel Meijering
Bij het horen van Chiels muziek denk je aan muzikanten die hun gitaar stukslaan, aanactionpainting en oerdrift. In de ontmoeting met Chiel staan schoonheid en verwoesting centraal. Wat verbindt deze twee uitersten met elkaar? En over welke vormen van lelijkheid maakt Chiel zich kwaad? Wat stelt hij er tegenover?

Over Chiel Meijering
Chiel Meijering (Amsterdam, 1954) studeerde compositie bij Ton de Leeuw, instrumentatie bij Geert van Keulen, slagwerk bij Jan Labordus en Jan Pustjens en piano aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Chiel schreef meer dan 1000 composities, overwegend voor kleinere bezettingen, die vaak op de nederlandse en buitenlandse concertpodia te horen zijn. Veel van deze werken zijn geschreven voor internationaal gerenommeerde kamermuziek-ensembles.

Sinds de jaren 2000 neemt Chiels interesse in opera toe. Het overweldigende succes van zijn “Alzheimer Opera”, die in januari 2006 in première ging in het Muziekgebouw aan het IJ, betekende zijn doorbraak bij het grote (theater)publiek.

Momenteel bereidt Chiel een nieuwe opera voor over Julian Assange, in samenwerking met schrijver Piet Gerbrandy. Ook werkt hij nauw samen met Adriana Breukink, blokfluitbouwster, die een nieuwe fluit aan het ontwikkelen is en waarvoor Chiel nieuw repertoire schrijft.

Programma:

WO.09.03 – 20.15 UUR
CHIEL ONTMOET STINE JENSEN
In de theaterzaal van LUX in Nijmegen

VR.11.03 – 20.30 UUR
CHIEL ONTMOET MIKE BODDÉ
In Theater Walhalla in Rotterdam

ZO.13.03 – 15.00 UUR
CHIEL ONTMOET PAUL HAENEN
In het Compagnietheater van Amsterdam

Musici

Szymon Marciniak – Contrabas
Charlie Bo Meijering – Piano
Danielle Bourne – Piano
Roberto Genova – Saxofoon

Voor tickets ga naar Meet the Composer!

 

bron: Meet the Composer!