do 9 november – De Toonzaal, Den Bosch: strijkkwartet mayke nas in fiumarathon

Anthony Fiumara is de festivalcomponist van November Music 2017. Zijn werk is te horen tijdens diverse concerten en een speciale marathon op donderdag 9 november. Tijdens deze ‘Fiumarathon’ klinkt niet alleen ouder en nieuw werk van Fiumara, maar ook composities van Nederlandse collega’s als Mayke Nas, Aspasa Nasopoulou, Pim Moorer, Daan Manneke, Silvia Borzelli en Remy Alexander. Een dag met zes concerten en een live-interview met componist Fiumara.

Het Ragazze Quartet speelt ‘withorwithouit‘ van Mayke Nas. De Componist des Vaderlands schrijft: “Vroeger was elkaars muziek citeren en parafraseren onder componisten heel gewoon. Nu staat van elkaar jatten gelijk aan een welhaast immoreel vergrijp tegen het cultureel dictaat van originaliteit en oorspronkelijkheid. En toch heb ik iets gejat. En ook nog eens heel onverstandig gejat. Ik heb namelijk het allermooiste strijkkwartetdeeltje dat ik ken gejat: Webern’s tweede bagatelle uit 1913. Een gouden juweeltje, 18-karaats. Nooit meer te overtreffen. En dan tóch proberen om zoiets onaantastbaars om te smelten naar iets nieuws. Gekkenwerk. Maar laat dat nou precies zijn wat ik denk dat componeren is: gekkenwerk!

‘withorwithout’ is een beetje als Duchamp die een snor op de Mona Lisa tekent. Of als Raymond Queneau die in zijn ‘Exercises de style’ 100 keer hetzelfde korte verhaaltje telkens anders vertelt. Het kwartet pelt in tien variaties laagje voor laagje de Bagatelle van Webern, als om te willen laten horen wat er allemaal nog méér aan rijkdommen schuil gaat in die oorspronkelijke 27 seconden uit 1913.

Wanneer: do 9 november, 16:45 uur

Waar: De Toonzaal in Den Bosch (November Music)

Uitvoerenden:
Ragazze Quartet

Meer info