do 8 maart – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: Seung-Won Oh EN Anthony Fiumara MAKEN VAN MUZIEKGEBOUW KLANKKATHEDRAAL NAAST ‘STIMMUNGEN’ VAN STOCKHAUSEN

Een vocaal concert als een ritueel, in bedwelmend licht, gemaakt en uitgevoerd door muziektheateravonturiers Silbersee. Stimmung van Karlheinz Stockhausen is een zelden uitgevoerd meesterwerk; een gelaagde, minimalistische compositie, die volledig uit boventonen bestaat. Feilloos legt Stockhausen daarin de zielen van de zangstemmen bloot. Dit concert is het begin van een reeks van Silbersee waarin het draait om de schoonheid en breekbaarheid van de menselijke stem en haar vermogen de ziel te beroeren.

De reeks Stimmung bestaat uit eigentijdse meerstemmige liederen, die tonen welke capriolen de menselijke stem kan uithalen. Het Muziekgebouw wordt voor dit concert omgetoverd tot klankkathedraal. Ook op het programma deze avond twee recente vocale werken van de Nederlandse Anthony Fiumara en de Koreaans-Amerikaanse Seung-Won Oh.

Jonge madrigalen
Eeuwen geleden waren het de madrigalen van Palestrina, Gesualdo en Monteverdi waarin de stemkunst hoogtij vierde. Deze meerstemmige composities, geschreven voor de veelzijdigheid van de menselijke stem, vormen ook voor hedendaagse componisten een belangrijke bron. In de reeks Stimmung-concerten van Silbersee klinken daarom de komende jaren ‘jonge madrigalen’.

Kleine rel
De uitvoering van Stimmung in 1969 op het Holland Festival leidde tot een kleine rel. Het concert werd onderbroken door een discussie tussen voor- en tegenstanders van het werk waaronder Provo’s, studenten en componisten als Peter Schat en Louis Andriessen.Tegenwoordig behoort het werk tot de canon van de moderne klassieke muziek.

Wanneer: do 8 maart, 20:15 uur
Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

Uitvoerenden:
Silbersee Romain Bischoff (muzikale leiding), Jennifer Claire van der Hart, Michaela Riener, Katharine Dain, Fanny Alofs , Edward Leach, Arnout Lems, Marijn Zwitserlood (zang), Gunnar Brandt-Sigurdsson (coaching), Jeroen Smith (lichtontwerp)

Meer info