do 30 november – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: tonaal en dissonant als spiegel in avondvullend kamermuziekwerk klaas de vries

Klaas de Vries liet zich leiden door het vraagstuk ‘in welke richting de westerse gecomponeerde muziek zich zou moeten ontwikkelen’. In Spiegelpaleis, een avondvullend kamermuziekwerk, strijden twee tegengestelde richtingen met elkaar. De ene richting leidt naar steeds tonalere muziek en de andere naar steeds meer dissonante klanken. Schuberts Octet speelt in het hele stuk een rol als object van verlangen. Door de tegengestelde ontwikkeling komen de twee richtingen in steeds groter contrast tot elkaar te staan en wordt het verlangen naar het tonale paradijs (Schubert) steeds sterker. De Vries legt hiermee een link tussen de laat-romantische en hedendaagse muziek.

Live elektronica speelt in Spiegelpaleis een belangrijke rol. Ter plekke worden delen opgenomen om later in het stuk, vaak vervormd, weer afgespeeld te worden en te vermengen met wat op het podium gespeeld wordt. Een spiegelfunctie die in het hele werk verweven is.

Om 19:15 inleiding door Jacqueline Oskamp.

Wanneer: do 30 november, 20:15 uur
Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

Uitvoerenden:
AskoSchönberg, Gerrie de Vries (spreek- en zangstem), René Uijlenhoet (live elektronica)

Meer info