do 3 mei – Muziekgebouw aan’t IJ, Amsterdam: RAGAZZE KWARTET SPEELT PREMIÈRESTUK MAYKE NAS IN THEATRAAL CONCERT ‘RADIO RUSLAND’

Het Ragazze Kwartet speelt de première van ‘Etherkwartet nr. 9’, het nieuwe strijkkwartet van Componist des Vaderlands Mayke Nas, in een theatraal vormgegeven concert ‘Radio Rusland’, waarin de vier strijkers ook muziek spelen van Rachmaninov, Sjostakovitsj en Goebaidoelina.

Voor Radio Rusland wordt de concertzaal getransformeerd naar radiostudio. Tijdens de uitzending bereidt een componist (acteur Noël S. Keulen) zich voor op het geven van een speech. Hij is nerveus, schaaft aan zijn tekst, ijsbeert, wacht en luistert naar de radio. Op de verschillende zenders klinken Russische strijkkwartetten maar ook nieuwsitems, stukken praatprogramma’s en andere historische opnames.

Componist des Vaderlands Mayke Nas vervaardigt het raamwerk rondom de stukken, waar ook de wereldpremière van haar nieuwe strijkkwartet ‘Etherkwartet nr. 9’ in is ingebed. In een gruizig spel van zenderschakelen en radioruis worden politiek geladen vragen over artistieke vrijheid opgeworpen. De klanken van het Etherkwartet hebben voortdurend te maken met een mate van verstoring waar regelmatig een triomfantelijk “Vaderlandsch” C-groot doorheen komt schemeren. Maar het ene C-akkoord is het andere niet. Alles verglijdt continu in harmonisch drijfzand.

Van Goebaidoelina klinkt het tweede strijkkwartet; een kwetsbaar pareltje van lange noten die steeds verder uitwaaieren. Van Sjostakovitsj wordt het tiende strijkkwartet gespeeld; een indringend vierluik dat hij schreef in een periode dat de teugels van het Sovjetregime steeds verder gevierd werden en hij voor het eerst sinds de dood van Stalin de vrijheid voelde zich veel persoonlijker uit te drukken in zijn muziek.

Wanneer: do 3 mei, 20:15 uur
Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

Uitvoerenden:
Ragazze Kwartet, Noël S. Keulen (acteur)

Tekst:
Ilja Leonard Pfeijffer en Mayke Nas

Meer info