do 29 maart – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: NIEUW ENSEMBLE BRENGT ‘THIRTY STATIONS’ VAN JOËL BONS IN PREMIÈRE

Een hoogtepunt van de Cello Biënnale 2016 was de première van Nomaden van Joël Bons door cellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble. Het stuk werd als ‘meesterwerk’ en ‘ontroerend’ onthaald. En dirigent Ed Spanjaard noemde het ‘een van de indrukwekkendste premières sinds 2000’. Het bracht Spanjaard op het idee om Bons te vragen opnieuw een avondvullend werk te componeren. 

Dit werk Thirty Situations heeft als onderwerp het contrast tussen fragmentatie en continuïteit. Voortdurend ervaren we het leven als fragmentarisch en toch is het een doorgaande stroom. Zo is Thirty Situations zowel een aaneenschakeling van fragmenten als één groot continuüm – een mozaïek van allerlei ‘situaties’ in afwisselende muzieken.

Het stuk is opgebouwd als een album: een serie ‘nummers’ die onderling een bepaalde sfeer en samenhang hebben maar toch heel verschillend zijn. Thirty Situations is op het lijf geschreven van de spelers van het Nieuw Ensemble en een aantal gastmusici; ruimtelijke elektronica verrijkt via acht rondom het publiek opgestelde speakers het klankbeeld.

Het korte programma voor de pauze brengt twee stukken van getalenteerde jonge componisten die het Nieuw Ensemble tijdens workshops in het buitenland ontmoette: Luciano Williamson (geboren in 1996) in Cardiff en Erqing Wang (geboren in 1998) in Shanghai. Song of the Tree van deze 19-jarige Chinese componist wordt voor het eerst uitgevoerd en gezongen door de Israelische sopraan Keren Motseri.

Wanneer: do 29 maart, 20:15 uur
Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

Uitvoerenden:
Nieuw Ensemble, Ed Spanjaard (dirigent)

Meer info