Do 23 mei – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: Calliope Tsoupaki geeft interview in Andriessen Festival

Van 23 t/m 26 mei viert het Muziekgebouw in Amsterdam de 80ste verjaardag van Louis Andriessen met een meerdaags festival. Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki gaat voorafgaand aan het openingsconcert in gesprek met Hans Haffmans en Jacqueline Oskamp over de legacy van Louis Andriessen. Zij maakt er zelf deel van uit. In 1988 reisde zij naar Nederland om bij hem compositie te gaan studeren.

Over het openingsconcert:

Drie composities tonen in vogelvlucht de carrière van Louis Andriessen in dit openingsconcert van het Andriessen Festival. Videokunstenaar Jaap Drupsteen creëert visuals bij alle drie de werken, voor een spectaculaire totaalervaring die deze avond voor het eerst in Nederland te zien zijn. Het oudste stuk van de avond, Hoketus (1976), ontstond vlak na Andriessens internationale doorbraakwerk De Staat. Van de radicale ‘beukmuziek’ van Hoketus is het een unieke reis naar de zinnelijke klankwereld van La Passione (2002).

Andriessen schreef het extatische Dances oorspronkelijk in 1991 voor een choreografie van Bianca van Dillen. Dances, voor sopraan en ensemble, voert de luisteraar mee naar de wereld van de paranormale waarneming – een gave die gepaard gaat met angst en dramatiek. In La Passione (2002) voor stem, viool en ensemble achtervolgt de viool op een diabolische manier de stem. Andriessen baseerde het op het claustrofobische universum van de Italiaanse gedoemde dichter Dino Campana. De versie van La Passione met Drupsteens visuals was eerder te zien op het Acht Brücken Festival. De visuals bij Dances zijn een wereldpremière.

 

Wanneer: do 23 mei
Waar: Muziekgebouw in Amsterdam, 19:00 uur

Uitvoerenden:ASKO|Schönberg, het interview vindt voor het concert plaats

Meer info