do 14 december – Splendor, Amsterdam: THOMAS MYRMEL MAAKT ELEKTRONISCHE OPERA OVER RUSSISCHE REVOLUTIE

Een voorstelling over de Russische revolutie. De website van Splendor meldt: Ergens tussen elektronische opera en radio play brengt ReFeRe de stemmen van de vrouwen van de Russische Opstand samen in een wervelend collage van stem en industriële klanken op een gespatializeerd geluidssysteem dat de toeschouwer midden in de revolutie plaatst.

(Re)writing the (Fe)male Okt (Re)volution- ReFeRe :: D – F – D

ReFeRe, acroniem voor de Feministisch vertelling van de Oktober Revolutie refereert and de tonen D – F (verlaagde kwart) – D. Deze kleine terts echoot door de oorbron verhalen van de Bolshevistische opstand door vrouwen zoals Inessa Armand, Alexandra Kollontai en Nadia Krupskaya. Voor diegene die de vertrouwde de onstuimige dagen (en jaren) van voor de Revolutie kennen, staan deze namen voortdurend aan de rand van van het verhaal van de Mannen over wie geschiedenis is geschreven. Het nauwe verband tussen vrouwenrecht en de rechten van de arbeiders en boeren eist nader onderzoek naar de ervaring van vrouwen tijdens deze radicale veranderingen.

ReFeRe brengt de verhalen van deze vrouwen samen in een breed sonic collage – een nauwkeurige compositie van klank, woorden en zang; geplaatst op het snijvlak tussen radioplay, electronic-opera en installatie.

Gecomponeerd en uitgevoerd door Thomas Myrmel in opdracht voor Access Point Festival in St Petersburg in Juli, met teksten van o.a. Louise Bryant, Rochelle Goldberg Ruthchild, Jane McDermid & Anna Hillyar, Emma Goldman en Alexandra Kollontai; deze rijk tapijtwerk belooft meer vragen dan antwoorden op te roepen terwijl er een zelden bewandeld pad betreden werd tijdens de Oktober Revolutie van 1917.

Wanneer: do 14 december, 20:00 uur
Waar: Splendor in Amsterdam

Uitvoerenden:
Hydra, Westside Trio, Anna Arov, Anna Michailova, Anat Spiegel, Emma Rekers, Lisa Snoek, Doutzen Koopmans, Susan Meyerink, Marjolijn Roeleveld (stemmen)

Meer info