do 1 maart – Theater De Speeldoos, Vught: MAYKE NAS REFLECTEERT in ‘WITHORWITHOUT’ OP WEBERNS BAGATELLEN VOOR STRIJKKWARTET

Mayke Nas baseerde ‘Withorwithout’ op Weberns ‘6 Bagatellen’. Je beluistert beide stukken in dit programma met de toepasselijke titel ‘Spiegel’. Bijna tweehonderdjaar geleden was er een andere componist die een voorganger in de ogen keek. Mendelssohn schreef met zijn kwartet, opus 13, een hommage aan Beethovens late strijkkwartet, opus 132. En ook die twee stukken komen op de lessenaars van het Ragazze Quartet te staan.

Mayke Nas schreef over ‘Withorwithout’: “Vroeger was elkaars muziek citeren en parafraseren onder componisten heel gewoon. Nu staat van elkaar jatten gelijk aan een welhaast immoreel vergrijp tegen het cultureel dictaat van originaliteit en oorspronkelijkheid. En toch heb ik iets gejat. En ook nog eens heel onverstandig gejat. Ik heb namelijk het allermooiste strijkkwartetdeeltje dat ik ken gejat: Webern’s tweede bagatelle uit 1913. Een gouden juweeltje, 18-karaats. Nooit meer te overtreffen. En dan tóch proberen om zoiets onaantastbaars om te smelten naar iets nieuws. Gekkenwerk. Maar laat dat nou precies zijn wat ik denk dat componeren is: gekkenwerk!

withorwithout‘ is een beetje als Duchamp die een snor op de Mona Lisa tekent. Of als Raymond Queneau die in zijn ‘Exercises de style’ 100 keer hetzelfde korte verhaaltje telkens anders vertelt. Het kwartet pelt in tien variaties laagje voor laagje de Bagatelle van Webern, als om te willen laten horen wat er allemaal nog méér aan rijkdommen schuil gaat in die oorspronkelijke 27 seconden uit 1913.”

Lees meer: http://www.maykenas.nl/withorwithout.html.

Wanneer: do 1 maart, 20:30 uur
Waar: Theater De Speeldoos in Vught

Uitvoerenden:
Ragazze Quartet

Meer info