di 30 januari – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam: RAGAZZE QUARTET SPEELT ‘IN & OUT’ MAYKE NAS in STRIJKKWARTET BIËNNALE

Het Ragazze Quartet speelt tijdens de nieuwe Strijkkwartet Biënnale ‘In & Out’ van Mayke Nas. De eerste aanzet schreef  de Componist des Vaderlands tijdens een blind date met de vier musici in het tv-programma NTR Podium. Zij voltooide het stuk in 2012.

Mayke Nas schrijft: “Op blind date gestuurd door een programma voor de Nederlandse Televisie (NTR Podium Première) ontstond in de zomer van 2011 een eerste aanzet tot ‘In & Out’. Drie componisten werden aan drie ensembles gekoppeld om voor het oog van de camera in 12 uur een nieuw stuk te realiseren. Het Ragazze Kwartet ontpopte zich die dag als twee kwartetten voor de prijs van één. Strijkkwartet en zangkwartet tegelijk: liefde op het eerste gezicht.

In ‘In & Out’ vergezelt een schaduwkwartet van vier stemmen de vier strijkinstrumenten. De strijkers worden verdubbeld met het zachte meeneuriën van hun eigen stemmen. Aanvankelijk is het stemkwartet bijna letterlijk en welhaast onmerkbaar een schaduwpartij, maar de schaduwpartij gaat onderweg ook een eigen leven leiden.”

Ook werken van Sculthorpe, Golijov, Shaw en Bartók staan op het programma.

Wanneer: di 30 januari, 14:15 uur
Waar: Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

Uitvoerenden:
Ragazza Quartet, Katharine Dain (sopraan), Marine Fribourg (mezzosopraan)

Meer info