03/12 Martijn Padding

Met een vrije geest, die wars is van hokjesdenken, creëert de componist Martijn Padding een kleurrijk en afwisselend oeuvre. In Festival Dag in de Branding krijgt hij daar de Johan Wagenaar Prijs voor uitgereikt. Dat wordt gevierd tijdens een feestelijk concert, met drie briljante soloconcerten van zijn hand. Speciaal voor dit huldigingsconcert werkte hij twee concerten om. De nieuwe versies gaan in première.

Over Martijn Padding
Martijn Padding staat bekend als een van de meest vooraanstaande componisten in ons land. In 2014 bracht het Holland Festival zijn opera Laika op de planken. Een jaar later schreef hij voor het Concertgebouworkest Ick seg adieu, een afscheidsgroet aan de vertrekkende chef-dirigent Mariss Jansons.

Het theatrale element speelt niet alleen in Martijn Paddings muziektheaterstukken een belangrijke rol. Hij geeft het ook in zijn instrumentale muziek ruimte. Het soloconcert leent zich daar bij uitstek voor, met een solist die volop in de schijnwerpers komt te staan. Het is een genre waarin Martijn Padding excelleert en dat hem uitdaagt om speels tradities op hun kop te zetten. De solisten ziet hij als bondgenoten. Hij schrijft zijn concerten voor bevriende musici met wie hij graag samenwerkt. Door hen intensief bij het ontstaansproces te betrekken, kan hij solopartijen componeren die hen op het lijf geschreven staan.

Wanneer: 3 december om 15.00 uur
Waar: Nieuwe Kerk Den Haag
Programma: Slow landscape (with thunder), White Eagle, Unequal parts
Uitvoerenden: New European Ensemble / Christian Karlsen, dirigent / Felicia van den End, basfluit / Heleen Hulst, viool / Gerard Bouwhuis, piano

Bron: Dag in de Branding