02/12 o.a. Ron Ford, Wouter Snoei, Wim de Ruiter

Een gemêleerd programma met basklarinet en orgel. Ron Ford schreef nieuw werk en Jelte Althuis arrangeerde bestaande klassiekers.

Over Ron Ford
Ron Ford is een Amerikaans-Nederlandse componist en Secretaris Compositie bij het Fonds Podiumkunsten. Veel van zijn werken zijn dan ook geschreven met financiële steun van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Daarnaast is Ford werkzaam als muziekregisseur bij Radio 4.

Over Wouter Snoei
Na zijn studie Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag werd Wouter Snoei (1977) actief als componist en elektronica-specialist. Naast werken voor solo-live-elektronica componeert hij stukken voor elektronica met instrumenten en/of stem, voor o.m. Calefax Rietkwintet, ASKO Kamerkoor, Ensemble Intégrales, VocaalLAB Nederland en de Veenfabriek. Als live-elektronica-specialist werkt hij samen met diverse collega componisten, w.o. Jasper Blom en Cathy van Eck. Tevens verzorgt hij de klankregie van stukken van o.m. Luigi Nono, John Cage en Gérard Grisey. VocaalLAB. Daarnaast is hij ontwikkelaar van en componist voor het Wave Field Synthesis-systeem van Stichting The Game of Life. Wouter Snoei is docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Over Wim de Ruiter
Een niet aflatende nieuwsgierigheid naar nieuwe muzikale horizonten. De hele naoorlogse muziekgeschiedenis klinkt door in de composities van Wim de Ruiter. In de jaren zestig en zeventig werpt Wim de Ruiter een frisse blik op de verworven traditie en experimenteert hij met twaalftoonstechnieken en het dan in zwang geraakte serialisme. Vanaf de jaren tachtig gaat De Ruiter op zoek naar een veel persoonlijker idioom en put hij op zijn eigen wijze ook inspiratie uit oude muziek/polyfonie, microtonaliteit, de nieuwe tonaliteit en elektronische muziek. De Ruiter is gefascineerd door de theatrale werking van muziek en speurt steeds naar bijzondere klankkleuren en -effecten. Naast zijn componistenloopbaan is De Ruiter altijd actief geweest in muziekbesturen waaronder die van stichting Donemus, Geneco en het Internationaal Orgelfestival Haarlem, en als docent bij de conservatoria van Amsterdam en Zwolle.

Wanneer: 2 december 2016 om 13.13 uur
Waar: in Orgelpark Amsterdam

Programma:
Johann Sebstian Bach (1685-1750)
– Sonate für Violoncello und cembalo (bassethoorn en orgel) (arr.: Jelte Althuis)
Adagio
Allegro ma non tanto
Andante
Allegro moderato
César Franck (1822-1890)
– Prelude, Fugue et Variation (bassethoorn en orgel) (arr.: Jelte Althuis)
Ron Ford (1959)
–  Slangenkuil * (basklarinet en orgel)
Eric Dolphy (1928-1964)
– God bless the Child (basklarinet en orgel) (hercompositie: Raaf Hekkema, arr.: Jelte Althuis)
Wouter Snoei (1977)
– Connections *
Wim de Ruiter (1943)
– Allons-Y (basklarinet en orgel)

Bron: Muziekencyclopedie en Orgelpark