Vanessa Lann wint Buma Classical Award 2019

Vanessa Lann wint Buma Classical Award 2019

Op 11 maart 2019 heeft Vanessa Lann  de Buma Award Classical gewonnen tijdens het Buma Awards Event in Hilversum. Zij kreeg de prijs uit handen van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. Vanessa Lann won de prijs, omdat zij in 2018 de succesvolste Nederlandse klassieke componis was. Vooral haar compositie Dancing to an Orange Drummer is vaak uitgevoerd.

De titel Dancing to an Orange Drummer komt van de uitdrukking “moving to the beat of a different drummer”. Het stuk is geïnspireerd door Vanessa Lanns verhuizing naar Nederland. Lann gebruikt in het stuk twee contrasterende elementen: eenvoudige melodieën in het koper tegenover repetitieve ritmisch patronen in de overige instrumenten. De twee groepen botsen in eerste instantie met elkaar, maar uiteindelijk nemen de koperblazers delen van de ritmische patronen over, terwijl de andere instrumenten de melodie in het koper nabootsen. Vanessa Lann schreef de eerste versie van het stuk voor big  band, in 1993 voor het Nederlandse ensemble De Ereprijs; zij werkte het stuk om voor symfonieorkest voor het Boston Pops Orchestra, dat in 2015 de première speelde.

De Philharmonie Zuidnederland heeft Dancing to an Orange Drummer regelmatig gespeeld als onderdeel van hun jeugdproject Heartbeat met dirigent Peter Biloen.