Ruim 25 Europese festivals presenteren nieuw werk van Calliope Tsoupaki rond het thema compassie

Ruim 25 Europese festivals presenteren nieuw werk van Calliope Tsoupaki rond het thema compassie

Donderdag 28 mei – Een prachtig initiatief: Festivals for Compassion. Meer dan 25 festivals in Europa brengen een ode aan de compassie en solidariteit die we in deze corona-tijd massaal tonen. Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki speelt in dit project een centrale rol. Rond het thema compassie schrijft zij een nieuw solostuk (geschikt voor een breed scala aan instrumenten), dat wordt uitgevoerd in elk festival. Als het stuk voltooid is, staat de partituur als gratis download op onze site, zoals alle werken die Calliope schrijft als Componist des Vaderlands.

Op 20 juni kun je Calliope’s nieuwe stuk voor het eerst horen op NPO Radio 4. In maar liefst drie versies: met de celliste Maya Fridman namens Festival Classique, met de gitarist Wiek Hijmans namens het Holland Festival, en met de fagottist Thomas Dulfer namens Wonderfeel. Een dag later wordt het stokje overgedragen aan de acht Festivals van Vlaanderen via Klara, de klassieke zender van België. Daarna is het stuk in de Festivals for Compassion te beluisteren, kriskras door heel Europa.

Calliope over haar nieuwe stuk: “Bij het begin van de coronacrisis moesten we snel knopen doorhakken. We besloten de economie stil te leggen om de zwakkeren te beschermen. Een indrukwekkend staaltje van mededogen. Voor Festivals of Compassion heb ik nu een stuk geschreven dat iedere musicus op elk instrument kan spelen, net zoals iedereen op zijn eigen manier uiting kan geven aan zijn innerlijke stem van compassie.”

Met de uitvoeringen, live en gestreamd, willen de festivals tonen “hoe muziek ons over alle grenzen heen verenigt in solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook is getroffen door corona.”

Tamar Brüggemann van Wonderfeel nam het initiatief: “Livemuziek staat voor verbondenheid, voor intimiteit, voor samenzijn. Een voorstelling brengt artiesten en publiek bij elkaar op een unieke manier, juist festivals met hun massaal grote of juist heerlijk kleine publiek. Toen de live-ervaring midden maart stilviel en het annuleringen begon te regenen, voelde ik een drang om iets terug te geven. Die drang bleek breed gedeeld, niet alleen in Nederland maar al snel in heel Europa. Daarom is Festivals for Compassion expliciet divers, elk festival is welkom. Van mijn eigen Wonderfeel tot Oerol, van Holland Festival, Klassifest en Grachtenfestival tot Welcome to The Village, festivals uit alle richtingen doen mee.”