Calliope Tsoupaki Schrijft Nieuw Pansluitstuk Voor Dag Van De Mensenrechten

Calliope Tsoupaki Schrijft Nieuw Pansluitstuk Voor Dag Van De Mensenrechten

Calliope Tsoupaki, de nieuwe Componist des Vaderlands, heeft voor de Dag van de Mensenrechten op maandag 10 december een nieuw stuk geschreven. Het is een compositie voor panfluit solo met de titel Song for Life and Death. Nederlands bekendste panfluitist Matthijs Koene speelt de première in de Dom van Utrecht. Hij zal het stuk ’s avonds ook uitvoeren in Opium op Radio 4, waar hij samen met Calliope Tsoupaki te gast is.

Als Componist des Vaderlands wil Calliope Tsoupaki tonen dat een componist verbonden is met de samenleving en niet in een ivoren toren stukken schrijft voor een klein publiek. De komende twee jaar zal zij inspelen op nationale gebeurtenissen, zoals nu op de Dag van de Mensenrechten, zodat nieuwe muziek ook buiten de concertzaal klinkt. Zij zegt: “De componist is geen geest. We leven nu en we geven veel van onszelf aan de mensen en de maatschappij. Dat moet zichtbaar zijn. Het beeld van Mozart met krullen en het hoofd van Beethoven op de piano is achterhaald. De componist leeft nu.”

Met Song for Life and Death brengt Calliope Tsoupaki een hommage aan de mensen die hebben gestreden voor de mensenrechten. “Het is een lied voor de slachtoffers, voor de helden en voor degenen die zijn achtergebleven en aan hen denken. Een lied voor ons allemaal. Ik heb voor de panfluit gekozen omdat ik weet hoe prachtig en ontroerend de klank van Matthijs Koene is. Song for Life and Death is speciaal voor hem geschreven.”