Calliope Tsoupaki schrijft in 1ste jaar als Componist des Vaderlands zes nieuwe stukken

Calliope Tsoupaki schrijft in 1ste jaar als Componist des Vaderlands zes nieuwe stukken

Zij haalde ermee het nieuws. Als Componist des Vaderlands schrijft Calliope Tsoupaki stukken die iedereen via onze website gratis kan downloaden. In haar eerste jaar als Componist des Vaderlands, schreef zij voor dat doel niet minder dan zes nieuwe werken.

In verschillende composities speelde zij in de op de actualiteit. Het meest in het oog sprong Pour notre Dame voor orgel solo. Nadat een deel van de Notre-Dame in Parijs op 15 april in vlammen was opgegaan, componeerde zij gelijk haar hommage aan de kathedraal. Vijf dagen na de brand speelde Jan Hage al de première in de Dom in Utrecht. Meerdere organisten na hem speelden het stuk in orgelconcerten door het hele land. De Dag van de Mensenrechten, op 10 december 2018, luisterde Calliope op met Song for Life and Death voor panfluit solo. En in het Rembrandt-jaar 2019 bracht zij een muzikaal eerbetoon aan de schilder met Stilleven voor theorbe solo.

Voor de trompettist Erik Vloeimans schreef Calliope het solostuk Music for Ever. De blokfluitist Eric Bosgraaf kreeg van haar het nieuwe stuk Skia. En koren uit Den Bosch vertolkten voorafgaan aan haar Bosch-Requiem Liknon het avondgebed Vesper. De partituren van al die stukken zijn gratis beschikbaar. Het maken van bewerkingen is toegestaan. Song for Life verscheen bijvoorbeeld op Youtube in een versie voor zingende zaag.