Calliope Tsoupaki festivalcomponist November Music

Calliope Tsoupaki festivalcomponist November Music

Calliope Tsoupaki is componist in focus van November Music, het festival voor nieuwe muziek dat van 1 t/m 10 november plaatsvindt in Den Bosch. Haar werk klinkt in meerdere concerten.
Het hoogtepunt is de wereldpremière van Liknon op zaterdagavond 2 november in Theater aan de Parade. Als bijdrage aan de jaarlijkse traditie van het Bosch Requiem op Allerzielen componeerde de Componist des Vaderlands een ode aan Maria.  Liknon is het Griekse woord voor ‘schommelwieg’. De titel verwijst naar iconen waarop Jezus zijn moeder Maria op haar sterfbed in zijn armen houdt, zo is de cirkel rond. Het stuk gaat niet zozeer over de dood, als wel over het “wegglijden naar een andere wereld, naar een nieuw avontuur.” Tsoupaki schreef Liknon voor de countertenor Maarten Engeltjes, de tenor Marcel Beekman en ensemble PRJCT.
Voorafgaand aan de wereldpremière draagt de schrijfster Lot Vekemans de tekst die zij schreef bij Liknon. De avond opent met Tsoupaki’s nieuwe koorwerk Vesper, dat wordt gezongen in de open lucht door Bossche koren, bezoekers van het Bosch Requiem en de aanwezigen op het plein van de Parade. Concertbezoekers die willen meezingen en koren die Vesper op hun repertoire willen nemen, kunnen de bladmuziek kosteloos downloaden van de website van Componist des Vaderlands.
Bekijk het videoportret waarin Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki vertelt over haar nieuwe stuk:

Lees het interview van Thea Derks met Calliope Tsoupaki via deze link.

Ook Eric Vloeimans, Mathijs Koene, Heleen Hulst & Gerard Bouwhuis en Collegium Vocale Eindhoven vertolken werken van Calliope Tsoupaki.

In de serie componistenportretten van November Music verschijnt een boek over Tsoupaki’s werk en drijfveren, geschreven door muziekjournalist Joep Christenhusz.